Početna Kultura Međunarodni master klas violine u Novom Sadu: Program dvonedeljnog kampa pod mentorstvom...

Međunarodni master klas violine u Novom Sadu: Program dvonedeljnog kampa pod mentorstvom Stefana Milenkovića

0

Svetski priznati violinista Stefan Milenković i nacionalna platforma Srbija stvara organizuju drugi po redu međunarodni master klas violine u Srbiji, namenjen talentovanim učenicima i studentima klasične violine u Novom Sadu od 7. do 19. avgusta, a prijave je potrebno poslati najkasnije do 10. juna.

Program dvonedeljnog kampa kreirao je upravo Stefan Milenković na osnovu više od dvadeset godina pedagoškog iskustva na nekim od najprestižnijih svetskih muzičkih koledža, među kojima i Džulijard škola u Njujorku, ali i na osnovu raznih edukacija koje je i sam pohađao.

Jedan od najvećih srpskih violinista i najmlađi diplomac na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, poslednjih godina bio je i redovni profesor violine na Univerzitetu Ilinois i gostujući profesor na Muzičkoj Akademiji u Beogradu.

Polaznici master klasa pohađaće svakodnevne teorijske i praktične grupne i individualne časove sa profesorom Milenkovićem, dnevne časove fizičke spreme specifično razvijene za muzičare, kao i tehnike specijalizovanog disanja posebno relevantnih za javne nastupe.

Prijave za master klas traju do 10. juna, nakon čega će najkasnije do 18. juna profesor Milenković odabrati najbolje kandidate, koji će potom u avgustu pohađati dvonedeljni program u Muzičkoj školi “Isidor Bajić” u Novom Sadu.

– Izuzetno sam uzbuđen što ću i ove godine u Srbiji održati intenzivan speacijalizovan violinski kurs i to baš u Novom Sadu, Evropskoj Prestonici Kulture. Želja mi je da polaznici ovog kampa dobiju veoma temeljno i sveobuhvatno znanje koje će im koristiti u svim dimenzijama njihovog violinskog i umetničkog razvoja, ali i da prime zdrave i praktične principe korisne za samouvereno kormilarenje fascinantnim ali i zahtevnim svetom muzičkog biznisa. Veoma mi je drago što je ovaj kurs ponovo organizovan u saradnji sa nacionalnom platformom Srbija stvara čiji sam kreativni ambasador – jer je upravo podrška upućena mladim umetnicima jedna od osovina misije kojoj smo zajednički posvećeni. Jedva čekam i vidimo se u avgustu – poručuje Stefan Milenković.

Viša savetnica predsednice Vlade Republike Srbije za kreativne industrije i turizam Ana Ilić, koja predvodi tim platforme Srbija stvara, ističe da je veoma srećna što je nakon uspešnog prošlogodišnjeg master klasa u Čačku, te organizovanja Mlade gudačke reprezentacije za nastup Srbije na Svetskoj izložbi, nastavljena saradnja za dobrobit i razvoj mladih talenata iz Srbije, ali i celog sveta.

– Verujemo da ovakvi master klasovi na najbolji način doprinose razvoju i kvalitetu domaće scene klasične muzike i edukaciji mladih talenata, ali istovremeno i doprinosi pozitivnom predstavljanju Srbije u svetu, koju želimo da pozicioniramo kao zemlju violine. Stefan je gotovo od samog osnivanja kreativni amabasador platforme Srbija stvara i do sada je na najbolji način u svetu predstavljao svoju državu kao zemlju talentovanih ljudi, a sada već drugu godinu za redom nesebično deli svoje znanje – ističe Ilić.

Nacionalna platforma Srbija stvara je krovno, međuresorno telo čija je misija da podstiče razvoj sektora kreativnih industrija, nauke i ekonomije zasnovane na znanju i kreira novi nacionalni brend koji Srbiju predstavlja u svetlu moderne i inovativne zemlju, kreativnih i talentovanih ljudi.

Izvor: rtv.rs/Tanjug
Foto: NSEPK / Jelena Ivanović