Početna Kultura Mesec dana pravih muzičkih poslastica na Neo festivalu

Mesec dana pravih muzičkih poslastica na Neo festivalu

0

Neklasični festival klasične muzike Neo počeo je u petak i traje do 16. jula.

Neo festival je deo programa ‘Tvrđava miraEvropske prestonice kulture. U ovih 30 dana publika će imati priliku da čuje vrhunska dela klasične muzike u izvođenju domaćih i stranih muzičara, kaže za Radio Novi Sad, u razgovoru sa Aleksandrom Mladenovićem, programski direktor Neo festivala Marko Miletić.

U petak od 21 čas nastupom gudača “Svetog Đorđa” počinje 6. Neofestival čija je tema antiratna, pomirenje i poziv na dijalog i zajedništvo. S tim u vezi, birali smo dela kompozitora koja su nastajala za vreme rata, koji su kritika rata ili su poziv na zajednoštvo i trijumf mira.

Festival će trajati od petka 1u. juna do 16. jula sa veoma zanimljivim programom.

–  U subotu nastavljamo program u Galeriji Matice srpske od osam časova gde će moći da se čuje čuveno Mesijanovo delo koje se retko čuje, Kvartet za kraj vremena u izvođenju Julije Hartig na violini, Marko Miletić violončelo, Aleksandar Tasić klarinet, i Šinosuke Inugaj klavir. –

Fetsival se nastavlja 26. juna velikim Betovenovim maratonom za koji smatramo da je najveći događaj klasične muzike ove godine u svetu gde će pubilka u jednom danu moći da čuje svih devet Betovenovih simfonija: nastupiće zajedno Beogradska filharmonija, Dortmundska filharmonija i Slovački filharmonijski hor što će biti svakako spektakl za pamćenje.

Začetak festivala datira još od nastupa Stefana Milenkovića 2016 godine sa orkestrom Kamerata kada su organizatori shvatili da ne treba da čekaju da pubika dođe do njih već da oni treba da se približe postojećoj publici, da stvore novu publiku i to na otvorenim prostorima.

Prema rečima direktora Miletića, ovaj festival je pravi primer decentralizacije kulture.

Izvor: rtv.rs
Foto: Neo festival