Početna Kultura Mladi čekaju Lokalni akcioni plan, Grad obećava

Mladi čekaju Lokalni akcioni plan, Grad obećava

gradska_kuca1Iako je Grad još u martu usvojio Lokalni akcioni plan za mlade, najbitniji strateški dokument omladine, još uvek nisu raspisani konkursi za organizacije.

Prema rečima predstavnika NVO u gradu, osim što je deo novca namenjen realizaciji LAP dat projektu kandidature Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope, a potom ponovo obezbeđen rebalansom budžeta, ne postoji konkretna služba koja bi sprovodila konkurse za mlade, s obzirom na to da Novi Sad, kao najveća opština u Vojvodini, već duže vreme nema funkcionalnu Kancelariju za mlade.

Kako za 021 kaže Slavica Ranisavljev ispred Udruženja mladih za društveni aktivizam, neverovatno je koliko se kasni sa raspisivanjem konkursa od ogromnog značaja za sve organizacije koje se u gradu bave mladima, a informaciju da će do pomaka doći za desetak dana, dočekuje sa dozom sumnje.

Kako kaže, Lokalni akcioni plan (LAP) za mlade je najbitniji dokument koji Grad donosi zbog mladih. Problem je što u tom akcionom planu postoje neki strateški ciljevi iz mase oblasti, a da bi se ti ciljevi ostvarili, potrebno je više vremena.

“Međutim, svake godine ovaj konkurs kasni, ove godine posebno. Ako bude i raspisan u narednih nekoliko dana, omladinskim organizacijama će ostati svega četiri meseca da ostvare ciljeve iz LAP. To je problematično – vi možete uraditi neki projekat za četiri meseca, ali ako baš svi budu trajali samo toliko, pitanje je da li će bilo koji cilj biti ostvaren. Umesto da Grad obezbedi duže projekte tokom kojih ćemo moći da ostvarimo to zbog čega akcioni plan i postoji, vi dajete četiri prilike od po četiri meseca da se nešto dugoročno promeni i poboljša za omladinu”, kaže Ranisavljev za naš portal.

Ona objašnjava da bi LAP trebalo sprovoditi odmah od početka godine, a ne od sredine, kako bi se aktivnosti kvalitetno sprovele.

Interesantan je bio potez čelnika Grada, koji su na sastanku 24. juna tražili od omladinskih NVO da podrže projekat Egzit fondacije za kandidaturu grada za Omladinsku prestonicu Evrope, kako bi utisak bio jači. Kako naša sagovornica kaže, tada je prisutnima obećano da će konkurs za LAP biti raspis

san početkom jula, ali se to nije dogodilo. Nevladine organizacije uključene u izradu LAP i podršku projekta prestonice Evrope, kako ona kaže, sada negoduju zbog praznih obećanja, ali i zbog činjenice da je Grad iz iznosa za LAP odvojio 15 miliona dinara i dao za drugi projekat.

“Nama je na tom sastanku rečeno da ne brinemo i da će novac biti obezbeđen. I zaista, kandidatura Grada za omladinsku prestonicu Evrope može da donese mnogo toga dobrog, ali ne da se zapostave redovne aktivnosti na Lokalnom akcionom planu”, kaže Ranisavljev i dodaje da bi LAP-om trebalo da se bavi Kancelarija za mlade, ali ona u Novom Sadu nema nijednog zaposlenog.

“Novi Sad se kandiduje za prestonicu mladih, a nema ni Kancelariju za mlade. Formalno, kancelarija postoji, ali nema nijednog zaposlenog jer su Gradu zbog zabrane zapošljavanja vezane ruke. U Vojvodini čak i manje opštine imaju Kancelariju za mlade”, kaže naša sagovornica.

U Gradskoj kući za 021 nisu komentarisali prebacivanje novca za LAP u druge svrhe, ali su naveli da su sredstva obezbeđena “u potpunosti, kako za sve projekte kojim se realizuju ciljevi LAP-a, tako i za sve aktivnosti projekta Novi Sad – Omladinska

prestonica mladih”.

Takođe, dodaju da će konkurs biti raspisan za desetak dana, čim se imenuje Komisija za stručni pregled podnetih predloga projekata od značaja za mlade, te proceduru aminuje gradonačelnik. Nisu obelodanili ni da li će Novi Sad uskoro imati funkcionalnu Kancelariju za mlade.

Autor. 021