Početna Kultura Muzički dokumentarac “Kontakt” večeras u “Areni”

Muzički dokumentarac “Kontakt” večeras u “Areni”

0

Nezavisni muzički dokumentarac “Kontakt“, reditelja i frontmena poznatog metal-benda “dreDDup” Mihajla Obrenova iz Novog Sada, o alternativnoj muzičkoj sceni njegovog grada od kraja 80-ih godina do danas – večeras u 18 časova u bioskopu “Arena” ponovo će biti prikazan publici, nakon zapažene premijere na nedavno završenom “Gradić festu”, gde je započeo uspešnu domaću i regionalnu festivalsku karijeru, koja bi uskoro trebalo da se proširi i na Evropu.

Brutalne slike devedesetih pamtimo uglavnom po ličnim iskustvima i neslavnim, ali nezaboravnim slikama iz domaćih i stranih medija. Sa druge strane, tu traumatičnu dekadu u najmanju ruku živopisno oslikava i alternativna muzička scena – za širu javnost nevidljiv i nepoznat pandan popularnoj mejnestrim sceni – koja je živela u gotovo svim gradovima ratne Srbije, a posebno u Novom Sadu, tada već duboko urezanom na rok-karti Jugoslavije, objašnjava Mihajlo Obrenov, autor dokumentarca “Kontakt”.

Od 140 sagovornika, čija svedočanstva čine ovaj skoro trosatni dokumentarac, većina do tada nikada nije govorila za medije, dok neki na žalost nisu doživeli premijeru. Takođe, veliku dragocenost predstavlja prikazivanje retkog ili do sada neviđenog bogatog arhivskog materijala. S tim u vezi, Obrenov objašnjava da iza tri godine rada na filmu leže i zaista veliki napor i strpljenje u zahtevnoj tehničkoj obradi i prilagođavanju – ali da se nakon svega, trud isplatio.

S obzirom na to da kroz svoju priču prikazuje i period nakon 90-ih, dokumentarac takoreći upotpunjava društvenu sliku jedne epohe koja još traje, što su pored ostalih prepoznali i predstavnici “Beldoksa” i Sarajevo film Festivala, gde se očekuje da “Kontakt” bude prikazan, a slede mu i putovanja u neke od muzičkih prestonica Evrope.

Izvor: RTV