Početna Kultura Muzički festival “Exit” danas proslavio 15. rođendan

Muzički festival “Exit” danas proslavio 15. rođendan

0

egzit_

Na današnji dan, 29. juna 2000. godine, u univerzitetskom parku u Novom Sadu, grupa studenata koja nije želela da se pomiri sa izolacijom zemlje i represijom režima Slobodana Miloševića, pokrenula je žurku koja će godinama kasnije izrasti u jedan od najvećih svetskih festivala – Exit.

Exit je pokrenut kao deo studentskog protesta, a sredstvo komunikacije su bili muzika, film, pozorište, performansi, izložbe, predavanje i debate.

Danas, Exit predstavlja jedan od najznačajnijih muzičkih festivala na svetu o kome su brojne pohvale izrekli svi vodeći svetski mediji poput CNN-a, BBC-a, MTV-a, Gardijana, Njujork Tajmsa i stotina drugih svetskih medija.

Exit je za prvih 15 godina festivala na Petrovaradinskoj tvrđavi uveo festivalsku kulturu na ove prostore i prvi je otvorio vrata za dolazak stranih turista nakon ratnih devedesetih godina prošlog veka. Prema istraživanjima Vlade Republike Srbije i USAID-a, Exit je dosada u srpsku ekonomiju uneo preko 100 miliona evra, a procena je da će u narednih 10 godina generisati još najmanje toliko, i više.

CNN je nedavno procenio da marketinški doprinos Exit-a ukupnoj promociji Srbije u svetu, iznosi čak 80 miliona evra, i to godišnje.

Svake godine u okviru European Festival Awards, najprestižnijeg festivalskog takmičenja na svetu, Exit ulazi u deset najboljih festivala, a u dva navrata 2007. i 2013. osvaja evropsku titulu.

Kroz kapije Exit-a do danas je prošlo gotovo tri miliona ljudi, a od stranih zvezda koje su na Exitu ili zahvaljujući Exitu bile u Srbiji izdvajaju se Robi Vilijams, Red Hot Chili Peppers, Madona, Robert Plant, The Prodigy, Guns’n’ Roses, Manu Chao, Pharrell Williams, Moby, David Guetta, White Stripes, Motorhead, Arctic Monkeys, Moloko, Jamiroquai, Snopp Dogg, Beastie Boys i mnogi drugi.

Posebno važan segment delovanja Exita, ukorenjen je u razlozima njegovog nastanka, a to je društveni aktivizam.

Exit je za ovih 15 festivalskih i nepunih 20 godina svog aktivizma, realizovao brojne društvene kampanje od kojih se izdvajaju kampanja za ukidanje viza, u kojoj je Exit odigrao veliku ulogu što je potvrdio i Oli Ren, tadašnji EU komesar za proširenje, kada je na svečanosti povodom ukidanja viza u Briselu kao jednu od najlepših uspomena iz Srbije pokazao diplomu simbolične države Exit koja ne poznaje svetske granice.

Poznata širom planete i danas je nagrađena kampanja Exita protiv trgovine ljudima, koja je uz MTV imala globalni karakter i kojoj su promoteri bili najveće holivudske zvezde.

Takođe, prošle godine na humanitarnoj žurci tokom Sea Dance festivala zajedno sa Opštinom Budva sakupljeno je preko 100.000 evra pomoći za ugrožene od katastrofalnih poplava koje su pogodile Srbiju i Balkan, podsećaju iz Exit tima.

Jubilarni, 15. Exit, ove godine se održava od 9. do 12. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi a potom se seli na Jaz.

Tokom četiri dana i noći na Exitu i isto toliko na Sea Dance festivalu, na 30 bina nastupiće više od 1.000 umetnika uključujući Motorhead, The Prodigy, Manu Chao, Rudimental, Faithless, Roisin Murphy, Hardwell, Emeli Sande, Sigma, Džon Njuman, Capital Cities, Clean Bandit, Tom Odel, Martin Gariiks, Eagles of Death Metal, Dubioza kolektiv, Octave One, Soul Clap, Hladno pivo, Artan Lili, Zoster…

Autor: Tanjug