Početna Kultura Na 230 godina od osnivanja predstavljena monografija Karlovačke gimnazije

Na 230 godina od osnivanja predstavljena monografija Karlovačke gimnazije

0

Osnovana kao Gimnazija u Srba i bila prva gimnazija na našim prostorima. Iz nje su potekli neki od najučenijih Srba tog doba kao što su Sima Milutinović Sarajlija, Dimitrije Davidović, Branko Radičević, Jovan Sterija Popović, Vasa Stajić i drugi. U Karlovačkoj gimnaziji juče je prisustvovala je predstavljena knjiga „Karlovačka gimnazija”, autora Žarka Dimića, u izdanju IK „Data status”.

Razlog za objavljivanje monografije je taj što istorija te važne škole nije bila ni poznata, ni proslavljena u dovoljnoj meri. Prema rečima izdavača, knjiga je uređena u skladu sa najvišim tehnološkim standardima, ilustrovana sa preko 300 kvalitetnih fotografija, a autor teksta istoričar i upravnik Arhiva SANU u Sremskim Karlovcima dr Žarko Dimić sveobuhvatno je izneo značajne događaje i potrudio se da kroz dokumentarnu istoriografsku građu upozna čitaoca sa svim relevantnim detaljima koji su pratili nastanak i razvoj karlovačkog učilišta.

– Od svog osnivanja do danas, Karlovačka gimnazija predstavlja značajan deo naše istorije, obrazovanja i kulure. Mnogi znameniti ljudi su bili karlovački profesori i đaci, a zahvaljujući ovoj knjizi njihova imena, kao i najvažniji događaji iz prošlosti škole, ostaviće svoj trag u večnosti – izjavila je Dina Vučinić, članica Gradskog veća za obrazovanje.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Grad Novi Sad