Početna Kultura Galeriji Matice srpske Sretenjski orden prvog stepena

Galeriji Matice srpske Sretenjski orden prvog stepena

0

Na svečanosti Dana državnosti Srbije u Palati Srbije u Beogradu, Galeriji Matice srpske uručen Sretenjski orden prvog stepena povodom obeležavanja jubileja 175 godina od osnivanja Galerije Matice srpske.

Galerija Matice srpske je osnovana 1847. godine u Pešti (današnja Budimpešta, Mađarska) u okrilju Matice srpske, najstarije srpske književne, kulturne i naučne institucije. Vremenom Galerija je izrasla u jedinstvenu nacionalnu muzejsku ustanovu, riznicu nacionalne umetnosti koja je nastajala i razvijala se na širem geografskom području na kojem je živelo srpsko građanstvo, obuhvatajući granice nekadašnjeg Austrijskog i Otomanskog carstva, u periodu od kraja 16. veka do danas.

Ključnu ulogu u nastanku današnje Galerije imali su Sava Tekelija, veliki srpski dobrotvor i zadužbinar, prvi doživotni predsednik Matice srpske i Teodor Pavlović, Matičin sekretar, koji su svesni značaja uloge kulture i umetnosti za izgrađivanje i očuvanje nacionalnog identiteta radili na osnivanju Serbske narodne zbirke odnosno Muzeuma Matice srpske.

Zahvaljujući nacionalno osvešćenom srpskom građanstvu i njihovim poklonima zbirke Muzeuma su se počele formirati i popunjavati, a najznačajnija i najvrednija među njima bila je umetnička zbirka, današnja Galerija Matice srpske.

Izvor: RTV
Foto: Galerija Matice srpske