Početna Kultura Na “Mokranjčevim danima” trijumfovao hor iz Novog Sada

Na “Mokranjčevim danima” trijumfovao hor iz Novog Sada

0

AKUDHor AKUD “Sonja Marinković” iz Novog Sada pod upravom Dunje Deurić trijumfovao je na tradicionalnom “Natpevavanju horova” 51. “Mokranjčevih dana”.Po oceni stručnog žirija, muzikologa i selektora 51. “Mokranjčevih dana”, kao i dirigenata Tamare Adamov Petijević i Miloja Nikolića, Novosađani su pokazali najviše domete i u ukupnom skoru ocenjeni su sa 92,33 poena. Njima je uz statuetu Stevana Mokranjca pripala i čast da na narednom festivalu prirede celovečernji koncert.

– Nisam očekivala nagradu. Dovoljno mi je bilo to što sam stala na ovu binu i što sam se mogla pojaviti sa svojim horom da pokažemo šta smo vežbali dugo i to je samo po sebi velika čast, a ovo sve što je došlo je iznenađenje. Posebno se radujem koncertu sledeće godine i radujem se povratku u Negotin – kaže Dunja Deurić, ispred novosadskog hora.

“Beogradski madrigalisti” sa dirigentom Aleksandrom Brujićem osvojili su drugo mesto sa 83,33 poena, dok je trećeplasirano “Beogradsko studentsko pevačko društvo”, pod upravom Danila Tomića osvojilo 79,66 poena. Pažnju publike privukao je i hor “Šumatovac” iz Aleksinca pod upravom Marije Zovko.

Pobednički hor je, po oceni kritičara, svojim programom pokazao da ima svest o jednoj savremenoj interpretaciji horske muzike.

– Mislim da je to jedan dobar put i da je vredno uvoditi nove kompozicije i nove stilove, ali je bitno da ta moderna horska kompozicija ima i umetnički kvalitet, tako da uvek biram po tom nekom kriterijumu – istakla je Derurićeva, mlada novosadska dirigentkinja koja planira sa svojim horom učešće na domaćim festivalima, kao i da narednog juna otputuju u Linc na međunarodno takmičenje horova “Interkultur”.

Po mišljenju stručnog žirija, sva četiri hora opravdala su poverenje Programske komisije i zasluženo su se našla na takmičenju koje je, po oceni mnogih, kruna “Mokranjčevih dana”. Uz sopstveni repertoarski izbor, koji je od hora do hora, varirao po senzibilitetu, od duhovnih dela do savremenih kompozicija, svi učesnici su bili u obavezi da ove godine izvedu Mokranjčev “Akatist”. Publika je, istakao je na dodeli nagrada u ime stručnog žirija dirigent Miloje Nikolić, bila u prilici da čuje različita tumačenja ove kompleksne Mokranjčeve kompozicije, što naravno nije umanjilo lepotu Mokranjčevog muzičkog izraza.

Autor: Novosti, foto: Fejsbuk