Početna Kultura Na novim kamernim orguljama, premijerno pred Novosađanima Hendlova “Salve regina” i Bahova...

Na novim kamernim orguljama, premijerno pred Novosađanima Hendlova “Salve regina” i Bahova “Samo Gospod moje srce ima”

0

KIS_1 (2)

Dve premijere u jednom, po mnogo čemu eksluzivnom koncertu. Ovako bi se u najkraćem mogao opisati sinoćni muzički ugođaj, koji su Novosađanima, u Magistratu, upriličili beogradski Studio za ranu muziku u organizaciji, vazda nepogrešivo istančanog ukusa u odabiru programa, Muzičke omladine Novog Sada (MONS).

KIS_1 (1)

Ansambl sastavljen od vokalnih i instrumentalnih solista iz Nemačke, Engleske, Hrvatske i Srbije pod umetničkim vođstvom čembaliste, orguljaša i dirigenta, Predraga Goste izveo je pred prepunom Svečanom salom novosadskog Magistrata, premijerno, pred oduševljenom publikom, Hendlovu kantatu “Salve regina” u izuzetno nadahnutom izvođenju sopranistkinje, Radoslave Vorgić, te Bahovu “Samo Gospod moje srce ima”, uz Bahov dvostruki violinski concert i Hendlov koncert za orgulje u F-duru, što je ujedno bila i prilika da se nakon Beograda, po drugi puta, u Srbiji predstave i nove kamerne orgulje, pristigle u našu zemlju blagodareći američkoj fondaciji “Makris” iz Vašingtona.

KIS_1 (5)

Jako smo uzbuđeni zbog mogućnosti da koncertriramo i izvodimo dela znamenitih kompozitora, blagodareći pomoći vašingtonske fondacije koja nas je darovala i sa baroknom violinom iz radionice braće Amati, violom, oboom, timpanima, fagotom, te traverzo flautom, dočim je svakako najvredniji poklon pristigao u vidu kamernih orgulja koje su pokretne i imaju četiri registra osmostopni, četvorostopni, dvostopni i malu kvintu, što znači da mogu da pokrivaju i hor i orkestar, što ćemo i prikazati, već prilikom sledećeg nastupa, pred vama Novosađanima, koji smo zakazali za 31. januar u Sinagogi – objasnio je maestro Gosta.

KIS_1 (4)

Barokni kompozitorski magovi, Bah i Hendl bili su više nego li inspirativni ansamblu koji sačinjavaju: violinistkinje Katarina Đorđević i Dušica Blaženović, na kontinu-u Predrag Gosta, dočim je svoje orguljaško umeće, pred svim zainteresovanima, prikazao i kompozitor, pijanist, aranžer i džez muzičar, iz Hrvatske, Ivan Božičević.

Takođe, na koncertu Hendlovih i Bahovih kantata i koncerata, nastupio je u vrlo zahtevnim deonicama, sigurno i proživljeno, kontratenorist, Bojan Bulatović.

KIS_1 (8)

Sledeći susret ljubitelja neangažovane muzike, sa ansamblom Studija za ranu muziku,u organizaciji MONS-a, zakazan je već za 31. januar, kada će uz Novi simfonijski orkestar “Makris”, hor “Orfelin” i soliste Nove beogradske opere biti upriličen jedan u nizu koncerata u povodu proslave 260 godina od rođenja znamenitog Volfganga Amadeusa Mocarta, u novosadskoj Sinagogi.

KIS_1 (6)

KIS_1 (7)

KIS_1 (9)

Autor: Teodora Ž. Janković
Foto: Srđan Doroški