Početna Kultura Nagrađene najbolje predstave INFANT-a

Nagrađene najbolje predstave INFANT-a

0

Predstave “Pravila igre”, “Otelo” i “Šekspir, Sonet 66” nagrađene su sinoć na 44. INFANT festivalu.

“Pravila igre”, Džona Bokaera (SAD), dobila je nagrada za izuzetnu ekspresivnost na graničnom području između pozorišta i ostalih umetnosti, ili stvaralaštva u najširem smislu.

– Ona sažima savremeni plesni i dramski izraz, kao koherentnu celinu sa metafizičkim, filozofskim nabojem i specifičnom animacijom rekvizite i scenografije. U najvećem svom delu ona priziva najuspešnija ostvarenja ovog pozorišnog žanra – zaključak je žirija.

Predstavi “Otelo”, Turskog teatra iz Skoplja, dodeljena je nagrada za najorginalnijije istraživanje jednog od segmenata pozorišnog jezika. Žiri kaže da “Otelo” na inovativan način pretače jedno klasično delo u pozorišni eksperiment. Najvažniji segment predstave je korišćenje vode, koja se “tako uzdiže od uspelog scenografskog rešenja, do višestruke simbolike, efektnog rediteljskog postupka, pojačava glumačku ekspresivnost i uspostavlja komunikaciju sa gledalištem”.

Nagrada za najuspešniji eksperiment, odnosno predstavu u celini dodeljena je predstavi “Šekspir, Sonet 66”, Mađarskog državnog pozorišta “Čiki Gergelj” (Rumunija).

Žiri, koji su činili teatrolog prof. dr Zoran Đerić, pozorišni kritičar prof. dr Hristo Petreski i dramaturg MA Goran Ibrajter, sve odluke je doneo jednoglasno, a pohvalili su i predstave “Fama o biciklistima” i “Imago Sonus”.

Izvor: Novisad.com
Foto: INFANT/Facebook