Početna Kultura Najveća ruska filharmonija na Dočeku u Novom Sadu

Najveća ruska filharmonija na Dočeku u Novom Sadu

0

Velika sala Srpskog narodnog pozorišta 13. januara u okviru programa Dočeka 7528. u Novom Sadu ugostiće na svečanom novogodišnjem Gala koncertu najveće ruske filharmonije iz Irkutska.

Naime, atmosferu i ugođaj najvažnijeg novogodišnjeg događaja – koncerta Bečke filharmonije koji se tradicionalno prenosi na svim kontinentima, publika u Novom Sadu sada će moći da doživi i 13. januara na koncertu na kome nastupaju umetnici iz Srbije i Rusije, uz pratnju Irkutskog filharmonijskog orkestra.

Jedan od solista koncerta koji je pred nama, ruski operski pevač, bas Aleksej Tihomirov, nedavno je u jednoj od najslavnijih svetskih operskih kuća, u njujorškoj Metropoliten operi, proglašen najboljim bas vokalom.

Svaki nastup najveće ruske filharmonije događaj je za sebe, dok je repertoar raznovrstan i obiman. Na čelu sa direktorkom Irkutske filharmonije Irinom Kasjanovovom i umetničkim rukovodiocem Gebernatorskog simfonijskog orkestra Ilmarom Lapinjšem, kao jednim od najpoštovanijih umetnika Rusije, ta filharmonija će nastupiti u Novom Sadu sa brojnim solistima među kojima su i Jadranka Jovanović, Ivan Tomašev, Aleksej Tihomirov i Novosađanin, Željko Andrić.

Nastupi guvernerskog Simfonijskog orkestra Iskutske oblasti igra važnu ulogu u promovisanju klasične muzike i kulture Sibira. Orkestar je osnovan u jesen 1958. godine, dok 2000. dobija status guvernerske Irkutske oblasne filharmonije.

Spajanje vizuelne umetnosti i muzike, kao univerzalnih jezika koje svi razumemo, izdvaja Doček, a samim tim i Novi Sad kao grad koji će Novosađanima i gostima grada pružiti jedinstven audio-vizuelni doživljaj, kako 31. decembra, tako i 13. januara. Sve informacije o Dočeku i ostalim programima, događajima i umetnicima objavljene su na sajtu docek.ns2021.rs.

Izvor: NsUživo
Foto: Pixabay