Početna Kultura Najznačajnija evropska i domaća imena dizajna zatvaraju Kaleidoskop kulture u Novom Sadu

Najznačajnija evropska i domaća imena dizajna zatvaraju Kaleidoskop kulture u Novom Sadu

0

Dizajn paviljon kojim započinje poslednja nedelja Kaleidoskopa kulture, nedelja primenjene umetnosti, održava se od 2. do 9. oktobra u Novom Sadu i okuplja neka od najznačajnijih evropskih i domaćih imena iz domena dizajna, ali i mlade autore iz sfere primenjene umetnosti.

Jedan od najznačajnijih evropskih dizajn studija, nemački Bureau Borsche, čiji provokativni koncepti pomeraju granice grafičkog dizajna i čiji kvalitet su prepoznali Givenchy, Venecijansko bijenale umetnosti, Apple, zatim italijanski Studio Mut, čiji portfolio obuhvata radove za Louis Vuitton, Royal College od Art London, te grafički dizajner Erich Brechbühl, dobitnik brojnih nagrada među kojima su nagrada Švajcarski grafički dizajner godine, nagrada žirija na Međunarodnom bijenalu plakata u Kini, samo su neki od autora čije će radove publika moći da pogleda u okviru ovogodišnjeg Dizajn paviljona koji će biti otvoren u petak, 2. oktobra u 20 sati, ispred novosadskog giganta modernističke arhitekture, zgradi SPENS-a (Ulaz 10). Izložbu je koncipirala i kustoski uredila PDP konferencija, a realizuje se u okviru nedelje primenjene umetnosti programskog luka Kaleidoskop kulture projekta Novi Sad — Evropska prestonica kulture.

Više od 70 autora i autorskih kolektiva iz 26 zemalja, među kojima su Italija, Francuska, Poljska, Grčka, Velika Britanija, Austrija, Švajcarska, Portugal, Češka, Norveška, Hrvatska, Island, Holandija, Kipar, Turska, Srbija, predstaviće svoje radove u Novom Sadu.

Nakon prošlogodišnje izložbe savremenog švajcarskog grafičkog dizajna Swiss Style Now, ovogodišnji Dizajn paviljon prikazaće izložbu grafika „ALLSTARS + SUPERNOVAE”. Postavka će sadržati dve celine – ALLSTARS gde su predstavljeni radovi umetnika po pozivu PDP konferencijekao i SUPERNOVAE, koja će predstaviti radove novih imena i novih nada u oblasti dizajna iz Evrope. Izložba će trajati do 18. oktobra.

U okviru Dizajn paviljona publici će se predstaviti i Pintura udruženje, koje će okupiti četiri „street art” umetnika. Dulait, Tony Star, Rosh Panonsky i Sensi će iscrtavati 10 panela u subotu, 3. oktobra od 13 do 18 sati. Ovi umetnici će na temu „Proces” odgovoriti umetničkim konceptom koji su nazvali „Up & „Down” što predstavlja, prema rečima autora, nepredvidivi i sastavni deo svakog stvaralaštva.

Nedelju primenjene umetnosti, obeležiće i mural umetnika Jovana Ćurčića na zgradi Novosadskog pozorišta. Mural je prilagođen zgradi pozorišta, a na slici je ilustrovana devojka koja stavlja masku lisice. Rad je inspirisan basnama i predstavlja zanos glumca na sceni i moć maske, jer devojka izgleda kao da se trasnformiše u tu životinju. Iza nje su dugačka kosa i niti kao simbol kretanja i ostavljanja traga.

Koncerti, izložbe, performansi, dečije radionice u novosadskim kulturnim stanicama

Kulturna stanica Svilara, u petak, 2. oktobra u 20h okupiće ljubitelje rok muzike jer će bend „Love Hunters“ predstaviti svoj novi album, „PEACE, OK?“, povećen Novom Sadu. Nove pesme benda, koji već 33 godine na svoj način doprinosi novosadskoj kulturnoj i muzičkoj sceni, a i šire, biće osvrt na muzičko nasleđe grada, odnosno zlatno doba novosadskih bendova. Projekat „Love Hunters za Novi Sad“ upravo ukazuje na potrebu kako za novim, tako i za starim izvođačima koji obnavljaju i iznova osvežavaju sve kvalitete muzičke kulture Novog Sada.

Autorska izložba „Efemerni prostori Efemera kolektiva” biće otvorena u sredu, 7. oktobra u Kulturnoj stanici Svilara. Izložba će predstaviti projekte realizovane u vremenskom periodu od 2012. do 2020. godine, a predstavljena efemerna kolekcija sastoji se iz osam projekata realizovanih u Pragu, Novom Sadu, Manili i Edinburgu u saradnji sa prijateljima koji podržavaju Efemerin rad – Praškim kvadrijenalom (Prague Quadrennial of Performance Design and Space), organizacijom The Envelope Room i pozorišnom kompanijom The Grid Iron, univerzitetom De La Sale – Koledžom Svete Benilde, Internacionalnim festivalom novog i alternativnog teatra (INFANT) i Pasterovim zavodom u Novom Sadu.

Publika će u narednim danima imati priliku da uživa i u izložbi „Savremena slika u keramici“ Gabriele Sigeti, koja će biti otvorena 2. oktobra u Kulturnoj stanici Eđšeg; u umetničkom performansu „Omaje“ Centra za razvoj cirkuskih umetnosti, koji će biti izveden 3. oktobra u Svilari, dok će istog dana u Kulturnoj stanici Rumenka biti održan Kamp savremenog cirkusa za decu udruženja Kreativni pogon. Edukativna, savremena, cirkuska predstava za decu „Hrabra obućarka Mili“ biće izvedena 6. oktobra u Kulturnoj stanici Bukovac, dok će sutradan, 7. oktobra, u Eđšegu biti upriličen koncert „Saksofonom kroz muzičke epohe“.

Koncert kojim će se publici približiti stvaralački opus Josipa Slavenskog, tačnije Gudački kvartet br. 1 i br. 2 Josipa Slavenskog, kao i kompozicija za alt i gudački kvartet „Pjesme moje majke“, istog autora, zakazan je za 9. oktobar u Kulturnoj stanici Bukovac.

O ostalim programima projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture publika se može informisati na sajtu novisad2021.rs.

Organizatori mole sve posetioce da se, radi očuvanja zdravlja i lepšeg i kvalitetnijeg uživanja u kulturnim sadržajima, pridržavaju svih mera. Posetioci su u obavezi da nose zaštitne maske na svim događajima. Kontroliše se maksimalan broj posetilaca na događajima, što je trenutno 500 ljudi i u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Autor: NSHronika
Foto: V. Veličković