Početna Kultura Naučni skup u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog posvećen Nadeždi Petrović

Naučni skup u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog posvećen Nadeždi Petrović

0

nadezda-petrovic-jpg_660x330

U sredu, 27. aprila sa početkom u 11. 30 časova, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog organizuje Naučni skup posvećen Nadeždi Petrović (1873–1915), kao jedan od vidova obeležavanja 100 godina od smrti znamenite slikarke čijih se 14 remek-dela čuva u ovom muzeju.

Tematski osmišljenim programom i postavkama, tokom 2015. obeležavalo se 100 godina od smrti Nadežde Petrović (Čačak, 11. oktobar 1873 – Valjevo, 3. april 1915).

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, Naučni skup posvećen Nadeždi Petrović zamišljen je kao centralno, završno dešavanje kojim se na dostojan način obeležava značajna godišnjica jedne od najvećih umetnica XX veka. Jednodnevni skup okupiće eminentne stručnjake za oblast moderne umetnosti iz zemlje i regiona, sa ciljem zajedničkog doprinosa u isticanju značaja ove srpske umetnice na celokupni prostor u okviru kog je delovala, od Ljubljane, preko Zagreba, Splita, Kosova, do Makedonije.

Uz primenu multidisciplinarnog i interdisciplinarnog pristupa u sumiranju rezultata naučno-istraživačkog rada zastupljene teme, koje će kao i predstavljeni radovi biti publikovani u pratećem Zborniku, pružiće mogućnost sveobuhvatnijeg sagledavanja života i dela Nadežde Petrović sa aspekta istorije umetnosti, istorije, fotografije i zadužbinarstva.

Naučni skup jedan je od vidova obeležavanja godišnjice rođenja i smrti Nadežde Petrović. U periodu od 2013. do 2015. godine u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog premijerno je prikazana izložba Nadežda Petrović: s obe strane objektiva autorke dr Jasne Jovanov, koja je gostovala u mnogobojnim gradovima u Srbiji (Beograd, Čačak, Niš, Valjevo, Inđija, Velika Plana, Smederevska Palanka i drugi), kao i u Muzeju savremene umjetnosti u Banjaluci.

U 2016. godini nastavlja se sa gostovanjima među kojima se ističe predstavljanje u Modernoj galeriji u Zagrebu. Ova postavka obuhvata fotografsku zaostavštinu Nadežde Petrović nastalu između 1901. i 1913. godine, kao i fotografije na kojima je ona u različitim značajnim etapama života i stvaralaštva, često u društvu umetnika iz Zagreba i Ljubljane, kao što su Ivan Meštrović, Rikard Jakopič ili Ivan Grohar.

Pokrovitelj Naučnog skupa posvećenog Nadeždi Petrović (1873–1915) je Sekretarijat za kulturu i javno informisanje Pokrajinske vlade AP Vojvodine, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/wikipedia.org