Početna Kultura Nepresušni izvor kulturne baštine i dalje živi u Baču

Nepresušni izvor kulturne baštine i dalje živi u Baču

0

Za Dane evropske baštine, koji se u Baču održavaju tradicionalno, bez prekida, organizatori su ove godine pripremili program bogatiji nego inače.

Celodnevni program, je već danas privukao pažnju brojnih gostiju, tv ekipa i novinara, a najviše su u njemu uživala deca.

Na gradskom Trgu, tokom prepodneva održan je Dečji festival, tokom kojeg su realizovane brojne radionice – likovne, vajarske, dekupaž, umetnička kolonija sa lokalnim slikarima i najtalentovanijom decom, javni čas gimnastike, plesa, narodne pesme i igre.

Deca su učestvovala i na popodnevnoj promociji knjige “Neka mnogo bitna“, autorke Ivane Đorđević, a takođe i na večernjem koncertu duhovne muzike u Franjevačkom samostanu.

U Franjevačkom samostanu je tokom popodneva bilo održano predstavljanje Nominacionog dosijea ulaska kulturnog predela Bača na svetsku listu UNESKO-a, u kome su učestvovali predstavnici Muzejske jedinice iz Bača, Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i Ministarstva kulture Republike Srbije.

Bač je danas posetila i Suzana Mančić, kojoj je takođe najveću pažnju privukao obnovljeni Franjevački samostan, te je prve kadrove za svoju narednu emisiju “Suzanin izbor”, snimila upravo u njemu.

U popodnevnim satima usledila je promocija knjige “Neka mnogo bitna“, autorke Ivane Đorđević, osim koje su u programu učestvovali i Goga Grubješić, direktorka Etnology Fest-a, Ženska pevačka grupa Tramošnjanke i Hor KUD-a „Mladost“ iz Bača.

Ovom prilikom je otvorena i izložba slika sa likovne kolonije “Izraz“, koja se već osmu godinu realizuje u okviru Dana evropske baštine, u organizaciji Udruženja Kulturno-etnološki klub “ISKON” iz Bača.

Za kraj dana, u Kulturnom centru organizovana je još jedna promocija knjige, autorke Gordane Ćulibrk, koja nosi naziv “Štit“. Sjajna zbirka pesama, privukla je brojne Gordanine prijatelje i goste.

Kruna prvog dana obeležavanja Dana evropske baštine – Dana Bača stavljena je opet u Franjevačkom samostanu, kada su u prepunoj crkvi duhovnu muziku izvodili dečji, mešoviti i ženski horovi iz Bača, Selenče, Bačkog Petrovca i Pivnica.

Ovaj projekat su organizovali Opština Bač, Turistička organizacija opštine Bač, Narodna biblioteka Vuk Karadžić Bač, obrazovne institucije iz ove opštine, udruženja i KUD-ovi, Udruženje HBO Color Media Events iz Novog Sada, uz medijsku podršku Color Media Communications Petrovaradin, i finansijsku pomoć Opštine Bač i Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije.

Tekst i fotografija: Gordana Bjelajac