Početna Kultura Nestvarna Anime avantura u izvođenju orkestra Srpskog narodnog pozorišta

Nestvarna Anime avantura u izvođenju orkestra Srpskog narodnog pozorišta

0

Kao teatar koji se oduvek isticao novinama i prilagođavao repertoar mladima, pred sam kraj godine, Srpsko narodno pozorište svoju publiku povešće u jedinstvenu Anime avanturu. Prvi put u Srbiji biće izvedena Anime simfonija pod dirigentskom palicom japanskog umetnika Keniči Simure 14. decembra na sceni „Jovan Đorđević“.

Tom prilikom sudariće se dva udaljena sveta – anime filmovi i opera spojiće se u delo koje pomera granice umetnosti, a ansambl će činiti desetina iskusnih operskih muzičara, kao i solista i operski orkestar. Maestro Keniči Simure ističe da će ovo biti njegova prva poseta Srbiji te je uzbuđen zbog dolaska.

„Sviraćemo mnoge poznate i prelepe japanske pesme.  Veoma se radujem dolasku u Srbiju i poznanstvu sa srpskim muzičarima i umetnicima. Radujmo se zajedno“, rekao je Simure.

Na programu koncerta biće muzika iz poznatih animea i filmova: Sword Art Online, Fate/zero, Fullmetal Alchemist, Black Butler , Attack on Titan, JoJo’s Bizarre Adventure, Tokyo Ghoul

Tokyo Revengers, Princess Mononoke, Howl’s Moving Castle, My Neighbour Totoro i druga popularna dela japanske animacije i industrije igara. Sem toga, samu muziku prate i projekcije filmova, kao dodatak.

Upravnik Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov kaže da pred sebe, nastariji teatar u Srba i njegovi umetnici, stavljaju nov izazov – kako istovremeno dočarati duh anime filmova, uz dostojanstvo koje sa sobom nosi operski orkestar.

„Čini mi se da smo u periodu koji je za nama itekako pokazali da slušamo sopstvenu publiku i da pokušavamo mi da dođemo do publike. Mi smo nacionalni teatar, imamo izuzetno iskusne, talentovane i školovane muzičare i pevače i zato verujemo da nam je jedan od zadataka i da obrazujemo i u pozorište dovodimo mladu publiku, a to možemo malim koracima i njihovim jezikom. I, tako i dolazi do ovako neobičnog spoja,” dodaje Stankov.

Anime Simfonije uspeva da spoji naizgled nespojivo kada su u pitanju muzički žanrovi, ali je najvažnije da privlači publiku različitih senzibiliteta, pa u ovom spektaklu podjednako uživaju i poklonici anime filmova i igara, kao i ljubitelji klasične muzike. Zato Orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta nastavlja rad na kreiranju novih muzičkih poslastica kojima će počastiti publiku širom zemlje i regiona.

Ulaznice, svi zainteresovani, mogu pronaći na biletarnici Srpskog narodnog pozorišta.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Promo