Početna Kultura “Noć pozorišta” u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu

“Noć pozorišta” u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu

0

Manifestacija Noć pozorišta, ove godine, obeležava devetu godinu postojanja u Srbiji i jedanaestu godinu u Evropi. Ovogodišnji program se realizuje pod sloganom “Ni na nebu…ni na zemlji…” Gradska biblioteka u Novom Sadu se uključila u realizaciju programa koji će u našoj ustanovi 23. novembra, od 18 do 22 časa.

Od 18 časova na Odeljenju “Đura Daničić” (Dunavska 1) biće održana radionica za tinejdžere “Digitalni teatar u malom”.

U pitanju je radionica koja za svrhu ima da tinejdžerima približi scensku umetnost, kroz korišćenje aplikacija za pravljenje video klipova ili crtanih filmova. Učesnici će imati priliku da timski osmišljavaju tekst za kratke skečeve, interpretiraju ga svojim glasovima, a zatim uklope sa slikom i zvučnim efektima. Na ovaj način se mladi učesnici podstiču da modernu tehnologiju koriste na kreativan način, što kroz vizuelno što kroz verbalno izražavanje svojih ideja. Takođe, kroz ovakve aktivnost, njima se približava odnos književnosti i pozorišta, mesta na kojem tekst postaje “živa” reč.

U foajeu Biblioteke biće postavljena izložba “Branislav Nušić (1864-1938) – 155 godina od rođenja”

Zatim će uslediti predavanje Milene Ž. Kulić “Pozorišni primer Branislava Nušića”, koje će najpre, biti posvećeno delu pozorišnog puta Branislava Nušića koji ga vezuje za Novi Sad i Srpsko narodno pozorište, koje je pod njegovom upravom dosegnulo nove umetničke vrhove.

Predavač Milena Ž. Kulić master je profesor srpske književnosti i jezika. Dobitnica je nagrade “Borivoje Marinković” za 2015. godinu i nagrade “Dositejevo zlatno pero” za 2009. godinu.

Na Odeljenju “Đura Daničić“ biće izložene knjige koje govore o pozorištu.

Izvor: NsUživo
Foto: Pixabay