Početna Kultura Nova izložba u Galeriji Kulturnog centra Vojvodine “Miloš Crnjanski”

Nova izložba u Galeriji Kulturnog centra Vojvodine “Miloš Crnjanski”

0

U okviru projekta “Kreativni prostor u pokretu”, u Galeriji Kulturnog centra Vojvodine “Miloš Crnjanski” će večeras u 19 sati biti otvorena samostalna izložba “Vertikale u terakoti-negativni prostori 2” Igora Smiljanića.

Na ovoj izložbi su predstavljene skulpture u terakoti. Izložba je jednim delom vezana za iskustvo nastalo tokom i nakon realizacije doktorskog umetničkog projekta “Vertikale u terakoti-varijabilnost odnosa delova i celine u skulpturi velikog formata”.

“Prilikom gradnje vertikalne terakotne skulpture od delova, suočio sam se sa različitim likovnim i tehničkim izazovima. Likovni problem sa kojima sam se susreo prilikom gradnje vertikalne skulptorske forme velikog formata u terakoti odnosili su se na kompozicju delova unutar celine, odnos mase skulpture prema posmatraču, svetlom u skulpturi, boji skulpture, teksturi i na negativne prostore. Negativni prostori čine važan segment mog rada. Oni se prostiru unutar, između i oko mojih skulptura. i jednako su važni koliko i sama masa skulpture. Tehničke probleme rešavao sam postepeno i u tom procesu pripreme za izradu skulpture velikog formata, najpre sam izrađivao skulpture malog formata u udnosu 1:10. Ovom prilikom izlažem te terakote malog formata. Neke od tih skulptura su već realizovane u velikom formatu i nalaze se u dvorištu ateljea CLPU ‘Terra’ u Kikindi. Izložba ‘Vertikale u terakoti-negativni prostor 2’ poziva posmatrače da posete ‘Terru’ i dožive skulpture velikog formata na osoben način”, saopštio je Igor Smiljanić.

Igor Smiljanić rođen je u Kikindi 1977. Studije vajarstva završio je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 2002. godine, a master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2015. Doktorske akademske studije završio 2022. na istoj akademiji.

Pedagoškim radom se bavi od 2004. Praktično iskustvo stiče u osnovnim školama u Kikindi i Ostojićevu. Od 2016. radi kao stručni, a od 2020. kao viši stručni saradnik na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (Katedra za vajarstvo).

Paralelno sa ovim aktivnostima dugogodišnji je saradnik Centra za likovnu i primenjenu umetnost “Terra” u Kikindi od 2003, asistent na projektu “Teratorija 2008-2013.” Svoj umetnički rad predstavio je nizom samostalnih izložbi. Grupno je izlagao je u zemlji i inostranstvu.

Učešće na kolonijama i simpozijumima: 2017. Simpozijum “Tera”, Кikinda; 2018. Iron casting workshop, Banska Bistrica, R. Slovačka; 2019. Izložba i performans, Galerija “Кo-Ra”, Skopje, Severna Makedonija; 2019. Izložba, radionica i izrada skulpture, Punt termik, Temišvar, Rumunija.

Izvor: rtv.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay