Početna Kultura Novi Sad domaćin “Nedelje ruskog dečjeg filma u Srbiji”

Novi Sad domaćin “Nedelje ruskog dečjeg filma u Srbiji”

0

dani ruskog filma2

“Nedelja ruskog dečjeg filma u Srbiji-Bajke detinjstva” biće održana od 12. do 16. septembra u Pozorištu mladih u Novom Sadu.

“Ruska kinematografija, a posebno u oblasti stvaralaštva za decu, je na zavidnom nivou i predstavlja sam vrh u svetu filma. S druge strane, kulturno-umetnički program za decu treba podržati svom snagom jer je jako važno da najmlađi na vreme osveste prave društvene i ljudske vrednosti”, naglasio je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

Kako je rekao pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović, Rusiju i Srbiju povezuje mnogo toga, između ostalog i bliska jezička kultura, a ova manifestacija biće pravi podstrek za buđenje interesa i za učenje ruskog jezika.

“Doneli smo 18 savremenih filmskih ostvarenja za decu, a na Festival dolaze najbolji ruski kinematografi i glumci iz sveta dečjeg filma”, istakao je direktor Manifestacije Filip Kudrjašov i pozvao Novosađane da iskoriste jedinstvenu priliku da pogledaju najnoviju rusku produkciju za decu, uz napomenu da su sve projekcije besplatne. U okviru manifestacije biće organizovani prateći događaji koji imaju za cilj da upoznaju naše sugrađane sa ruskom kulturom, ruskim jezikom i književnošću, a među njima je i Okrugli sto za nastavnike ruskog jezika koji će biti održan u Gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj”.

Manifestacija “Nedelja ruskog dečjeg filma u Srbiji -Bajke detinjstva” održana je već tri puta, uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture Ruske Federacije i podršku ambasade RF u Srbiji, Grada Novog Sada, Srpskog odeljenja Međunarodnog društvenog fonda jedinstva pravoslavnih naroda, Koordinacionog saveta ruskih sunarodnika koji žive u Srbiji, Društva ruskih sunarodnika “Luč”, Fondacije “Sveti Aleksandar Nevski” i Ruskog centra fonda “Ruski svet”. Program Manifestacije dostupan je putem sajta www.vifsaida.com.

Autor: NsHronika.rs