Početna Kultura Novi Sad među prvih pet kandidata za Omladinsku prestonicu kulture

Novi Sad među prvih pet kandidata za Omladinsku prestonicu kulture

0

 

Jovan Vasiljević
Jovan Vasiljević

Novi Sad je ušao u prvih pet gradova kanditata za Omladinsku prestonicu Evrope 2018. godine.

Novi Sad se tako našao u društvu Mančestera, Peruđe, Kečkemeta i Kaškajiaš. Srpska Atina je jedini u prvih pet koji nije iz Evropske Unije.

Ove godine je tri puta više gradova podnelo kandidaturu, njih čak 20 iz 12 evropskih država, a Novi Sad se bolje plasirao od gradova kao što su turska prestonica Ankara, te Istanbul koji je obezbedio izuzetno velika sredstva za ovu kandidaturu.

Na listi gradova koji će morati da sačekaju sledeći ciklus nalaze se Bristol, Bratislava, Larnaka, Poznan, gruzijski glavni grad Tbilisi, portugalski gradovi Angra do Eroizmo i Koimbra, francuski Amjen, italijanski Napulj i drugi.

Kandidatura za omladinsku prestonicu Evrope podneta je na inicijativu Exit fondacije uz učešće najvećih omladinskih organizacija u zemlji i podršku Grada Novog Sada.

Evropska prestonica mladih je jednogodišnja titula koja predstavlja određeni grad kao prestonicu omladine sa svim sadržajima i programima iz oblasti društvenog, kulturnog, ekonomskog i političkog života mladih. Ideja Evropske prestonice mladih nastala je 2009. godine iz potrebe da mladi, kao jedna od ugroženih niša tokom i posle svetske ekonomske krize, postanu katalizatori koji treba da dovedu do ozbiljnih promena u društvu.

Autor: 021