Početna Kultura “Novi Sad – moderni grad”, izložba i do sada neobjavljeni arhivski snimci

“Novi Sad – moderni grad”, izložba i do sada neobjavljeni arhivski snimci

0

Multimedijalna izložba Novi Sad – moderni grad predstaviće proces industrijalizacije grada, radikalnih infrastrukturnih promena, novih prostora za život u gradu kao i mesta na kojima se uspostavljao društveni život građana u drugoj polovini 20. veka. Otvaranje izložbe zakazano je za subotu, 12. februar od 18 časova, na prvom spratu Spensa, u holu br. 8 (ulaz iz pravca Radničke ulice). Izložba će trajati do 26. februara.

Кroz šest priča praćenih do sada neprikazanim, arhivskim snimcima izgradnje grada, objasniće se svi ključni procesi koji su kreirali modernost Novog Sada. Projekat istražuje, otkriva i interpretira sve narative o modernizaciji Novog Sada, kako bismo, lišeni ideoloških odrednica povezali sve karike u lancu prostornog razvoja grada, navode autori.

Glavni sadržaj izložbe predstavlja sažetak višegodišnjeg istraživanja modernizacije Novog Sada, prilagođen široj publici, dok će publikacija koja prati ovaj projekat biti vredan doprinos u prostornom istraživanju Novog Sada.

Novi Sad – moderni grad je projekat koji se ne osvrće na prošlost sa nostalgijom i idealizacijom, već sa željom da razumemo procese koji su oblikovali naš Grad, onakvim kakav je danas. Još važnije, na taj način možemo bolje da razumemo kakav Novi Sad želimo da ostavimo budućim generacijama.

Autori projekta su: Dragana Кonstantinović, Slobodan Jović, Maja Momirov, Miljana Zeković, Višnja Žugić, Bojan Stojković.

Projekat realizuje Baza – platforma za prostorne prakse, u saradnji sa Efemera kolektivom i Društvom arhitekata Novog Sada, uz podršku Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022.

Izvor: novisad.com
Foto: Promo