Početna Kultura Novi Sad postaje centar primenjene umetnosti – domaći i svetski dizajneri zatvaraju...

Novi Sad postaje centar primenjene umetnosti – domaći i svetski dizajneri zatvaraju Kaleidoskop kulture

0

Tradicionalnim četvrtim Dizajn paviljonom započeće poslednja nedelja Kaleidoskopa kulture, nedelja primenjene umetnosti, koja će biti održana od 30. septembra do 7. oktobra na SPENS-u, novosadskom gigantu modernističke arhitekture.

Pred sam kraj Kaleidoskopa kulture, publika će imati priliku da se upozna sa više od 300 najznačajnijih autora i autorki u domenu grafičkog dizajna, fotografije i mode. Platoi SPENS-a postaće prostori za umetničke prostorne intervencije koje oslikavaju, dopunjuju i naglašavaju monumentalnost ovog modernističkog objekta, pa će tako posetioci moći da pogledaju gigantsku audio-vizuelnu instalaciju od balona poznatog berlinskog dvojca Plastique Fantastique pod nazivom „Dvostruko srce”, u okviru govornog programa publika će slušati predavanje „Ja i ti i svi koje poznajemo”, jedne od najvećih zvezda ilustracije, miljenice poznatih kompanija kao što su Apple,  The New Yorker, Montreux JazzMalike Favre, dok će svetski poznati umetnik, omiljeni kreator u GIPHY-u, Miloš Rajković Šolim otvoriti izložbu gifova „Šolimov (nad)realni svet”.

U okviru ovogodišnjeg Dizajn paviljona, svoje projekte i istraživanja predstaviće Univerzitet primenjenih umetnosti iz Beča „Die Angewandte”, Korak studio, Marina Milanović, dobitnica nagrada Neven i Zlatno pero, kolektiv Hesoyam – Endo, Chenipe, Leaf, Qua, kolektiv Mad flavour, pionir regionalne graffiti scene Rosh Panonsky i mnogi drugi. Pored toga, u Novi Sad stižu i originalna dizajnerska rešenja u domenu dizajn nameštaja, rasvete, predmeta za svakodnevnu upotrebu iz Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore.

Takođe, kao i prethodnih godina, prisustvovaćemo izložbi na kojoj će biti predstavljeno 100 domaćih umetnika iz oblasti primenjene umetnosti, a koju ovoga puta potpisuju Ivana Radmanovac, Mane Radmanović, Slavimir Stojanović Futro, Jana Oršolić, Irena Gajić, Senka Radović i Kosta Dimitrijević, Ivana Horvat, Nikola Stojadinović i Manuela Pauk i drugi umetnici.

Posetioci će, između ostalog, uživati u PDP konferenciji, mnogobrojnim izložbama, prostornim instalacijama, uličnoj umetnosti, filmskom i muzičkom programu, kao i programu za decu. Aktuelna imena svetske dizajn scene učestvovaće u govornom programu festivala, dok će mladi kreativci imati priliku da unaprede svoje veštine kroz praktične radionice. Ulaz na sve događaje je slobodan.

Nedelja primenjene umetnosti označava poslednju nedelju ovogodišnjeg Kaleidoskopa kulture koji traje do 7. oktobra. Partner nedelje primenjene umetnosti je Erste banka.

Više detalja o Kaleidoskopu kulture i Evropskoj prestonici kulture možete pronaći na sajtovima novisad2022.rs, kao i na kaleidoskopkulture.com.

Autor: NSHronika.rs
Foto: NSEPK / V. Veličković