Početna Kultura Novi Sad prvi u Srbiji čije ustanove kulture imaju petogodišnje planove

Novi Sad prvi u Srbiji čije ustanove kulture imaju petogodišnje planove

0

Na trogodišnjicu od dobijanja titule Evropske prestonice kulture, Novi Sad je postao jedinstven primer u Srbiji i regionu, čije ustanove kulture imaju petogodišnju strategiju rada.

Na tome je u proteklih godinu dana radilo nekoliko stotina zaposlenih u kulturi i stručnjaka za pitanja kulturne politike. Sam proces planiranja, edukacije i mentorstva zaposlenih iz ustanova kulture organizovala je UNESKO katedra, Univerziteta umetnosti u Beogradu, dok je koordinaciju između ustanova u okviru projekta „Jačanje kapaciteta ustanova kulture u Novom Sadu“ vodio „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

„Mislim da je najveća inovacija u okviru projekta to što rešenje nije da postoje spoljni konsultanti koji su stručni za strateško planiranje već da su upravo ustanove i njihovi zaposleni ti koji su izneli ceo plan i učestvovali u celom procesu. Mnogima, u kulturnim ustanovama, je pravljenje strategije bilo novo i strano, zato je čitav proces trajao godinu dana, jer nije rešenje da neko u mesec dana napravi strateški plan, a koji pre toga nikada nije radio, nego da obučimo ljude unutar ustanova da imaju dovoljno kompetencije i znanja da to sprovode“, izjavila je jedna od rukovodilaca projekta Višnja Kisić na današnjoj završnoj konferenciji u Skupštini Grada Novog Sada. Čitav projekat i rad sa predstavnicima ustanova kulture je sa ciljem izrade strateških planova koji podrazumevaju veće učešće građana i građanki u javnom kulturnom životu.

„Strateško planiranje je kompleksna stvar, jer ulazi u sve sfere od istraživanja do realizacije samih aktivnosti. Zbog toga nam petogodišnji plan u mnogome olakšava, jer mi konkretno, kulturni centar „Mladost Futog“ imamo raznovrsne programe i to zahteva dobru organizaciju. To unapređuje naš posao, a doprinosi i uopštenoj slici predstavljanja Novog Sada u Evropi i svetu“, rekla je direktorka Kulturnog centra „Mladost Futog“, Aleksandra Rajak. Deo projekta bila je i Galerija Matice srpske kojoj je ovo već peta izrada plana, pa su podelili svoje iskustvo sa drugim kulturnim ustanovama.

„Plansko organizovanje je jako važno i donosi benefite svakoj ustanovi, jer ta mogućnost da za neki duži vremenski period osmislite svoje aktivnosti i pravite strategije čini vas spremnim u svakom trenutku i ne iznenadi vas godina za godinom, već tačno znate šta radite u nekom dužem vremenskom periodu“, rekla je upravnica Galerije Matice srpske, Tijana Palkovljević, koja je u projektu učestvovala kao mentorka.

Projekat, koji je u skladu sa Strategijom kulturnog razvoja Novog Sada 2016-2026, je organizovan pod pokroviteljstvom Gradske uprave za kulturu i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

„Ono što je najznačanije jeste što će same ustanove kulture imati viziju svog razvoja i strategija. Idući u susret 2021. kada nas očekuje titula Evropske prestonice kulture, na koju smo svi ponosni, sve te strategije, vizije i programi, koje ste implementirali u petogodišnje planove, biće glavni nosioci programa te 2021. ali i mimo te godine, te strategije ostaće i nakon toga kulturnim ustanovama“, istakla je pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Dragana Milošević.

„Znamo da su ustanove kulture imale brojne izazove i mislim da će petogodišnje strategije to olakšati. Grad je pokrenuo sastanke koje održavamo svake nedelje sa predstavnicima ustanova kulture gde želimo da kroz povezivanje i umrežavanje kapaciteta i onoga što nudi ustanova unapredimo rad“, rekao je na završnoj konferenciji član Gradskog veća za kulturu, Dalibor Rožić.

Ustanove kulture koje su učestvovale u Projektu: Atelje 61, Gradska biblioteka u Novom Sadu, Istorijski arhiv grada Novog Sada, KC „Kisač”, KC „Mladost Futog”, KC „Rumenka”, KC Novog Sada, Muzej grada Novog Sada, Novosadski dečiji kulturni centar, Novosadsko pozorište – Újvidéki Színház, Pozorište mladih, Sterijino pozorje, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada, Arhiv Vojvodine, Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, Izdavački zavod Forum, KC Vojvodine – Miloš Crnjanski, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Muzej Vojvodine, Narodno pozorište – narodno kazalište, Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture, Pozorišni muzej Vojvodine, Spomen zbirka Pavla Beljanskog, Srpsko narodno pozorište, Studentski kulturni centar Novi Sad, Zavod za kulturu vojvođanskih Rusina, Zavod vojvođanskih Slovaka.

Foto: NS2021/Promo