Početna Kultura Novi Sad širi kulturu do najudaljenijih delova grada

Novi Sad širi kulturu do najudaljenijih delova grada

0

“Kutak za kulturu” je projekat Fondacije “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” i predstavlja uvod u novu Kulturnu stanicu koja se gradi na Slanoj Bari. Pored Kulturnih stanica Svilare i Eđšega, jedna od ideja za otvaranje prostora na ovoj lokaciji jeste da se pokrenu i drugi, udaljeniji delovi grada.

Kroz aktivnosti u domenu aktivizma, edukacije i kulture, “Kutak za kulturu” želi da uključi što više građana, podstakne lokalne organizacije i umetnike i pomogne njihovom stvaralaštvu. Programi su usmereni na podršku multikulturalizmu i različitostima koje poseduje ova zajednica.

Program “Kutak za kulturu” – od 12. do 16. novembra:

12. novembar

• Predavanje na temu “Od Klise do Harvarda” – Sveštenik Branko Ćurčin pričaće o životnom putu vladike Danila Krstića, jednog od najobrazovanijeg predstavnika Srpske pravoslavne crkve u svoje vreme, profesora i dekana. (19-21h)

13. novembar

• Radionica muzičke produkcije – Voditelj radionice je Bogdan Dimitrijević, osnivač “Tebricebeats” produkcije. Radionica je namenjena svima i na njoj će se izučavati raznovrsne mogućnosti pravljenja bitova, kreiranja melodije, semplovanja pesama i kreiranja novih audio formata iz toga. (17-20h)

14. novembar

• Radionica DJ-inga – Voditelji radionice su Mihailo Ristanić, Saša Nikolić i Elvis Ramadani, novosadski DJ-evi i plesači Udruženja “Gruv”. Radionica je namenjena svima, a tokom nje će se izučavati tehnike puštanja muzike i rad na Seratto kontroleru. (17-20h)

15. novembar

• Radionica reciklaže – Radionicu će voditi slikarka Rosalie Mantione koja je svoje školovanje započela na Akademiji u Novom Sadu, a zatim usavršavanje nastavila u inostranstvu. Radionica je namenjena deci starijoj od 12 godina, tokom koje će imati priliku da prave predmete od reciklažnog materijala poput limenki, plastike i papira. Zbog pripreme materijala, prijave za radionicu su obavezne na mejl kutakzakulturu@gmail.com (14-17h).

16. novembar

• Radionica glume “Tehnike Stilske vežbe – Rejmon Keno” – Radionica će se sastojati od vežbi koncentracije i pažnje. Namenjena je deci između 11 i 15 godina, a fokus će biti na razvoju mašte i razmišljanja o rešavanju određenih društvenih problema. Sve to biće realizovano kroz kratke etide odnosno kratke predstave u trajanju od 10 minuta. Zbog ograničenog broja mesta, potrebno je prijaviti se na mejl kutakzakulturu@gmail.com. (15-17h)

• Projekcija filma na temu klupskih plesova i diskusija – Projekcija dokumentarnog filma “Check your body at the door” koji za temu ima predstavljanje klupskih plesova nastalih osamdesetih godina u Americi, danas planetarno popularnih. Organizovana je i diskusija nakon projekcije, gde će se pričati o komparaciji tih plesova od svojih početaka pa do danas. Moderator je Vesna Pašćanović iz Plesnog udruženja “Gruv”. (17-20h)

Izvor: 021
Foto: Novi Sad 2021