Početna Kultura Novi tvrđava teatar počeo u Vili Stanković

Novi tvrđava teatar počeo u Vili Stanković

0

Pozorišni festival Novi tvrđava teatar, koji se sedmu godinu održava u Vili Stanković u Čortanovcima, otvoren je sinoć.

Festival je otvorila glumica Srpskog narodnog pozorišta Gordana Đurđević-Dimić.

– Selektorka i umetnička direktorka festivala Vida Ognjenović nas je navikla da ovde gledamo esencijalno važne, najbolje predstave. Ona nas svake godine, iznova podseti na to šta je dobar teatar – rekla je Đurđević-Dimić.

Prve večeri premijerno je izvedena predstava “Upotreba čoveka” po romanu Aleksandra Tišme, u režiji Borisa Liješevića. Reč je o predstavi koju su zajednički pripremali Festival Novi tvrđava teatar, Novosadsko pozorište/Újvidéki színház, Grad teatar Budva i East West centar Sarajevo.

Reprizno izvođenje “Upotrebe čoveka” je poslednjeg festivalskog dana, 8. septembra, a predstava će se od oktobra nalaziti na redovnom repertoaru Novosadskog pozorišta.

– Bio je istinski dramaturški poduhvat “prevesti” na pozorišni jezik tu impozantnu fresku novosadskog života, predratnog, ratnog i poratnog, pre svega zbog njene komplikovane strukture i nebrojenih rukavaca u koje odvodi Tišmino pripovedanje – naveo je reditelj Boris Liješević.

Večeras i sutra biće izvedena predstava “Ana Karenjina” Novosadskog pozorišta/Újvidéki színház, čiju režiju potpisuje Dejan Projkovski, a glavne uloge igraju Marta Bereš, Atila Nemet i Arpad Mesaroš.

Izvor: 021
Foto: tvrdjavateatar.com