Početna Kultura Novo u gradu: Počinje “Tvrđava mira”

Novo u gradu: Počinje “Tvrđava mira”

0

„Tvrđava mira“ je deo projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Platforma će od 7. juna do 7. jula obuhvatiti brojne koncerte, projekcije filmova, predstave, izložbe domaćih i regionalnih umetnika, sa porukama mira, zajedništva i tolerancije.

Nakon programskih platformi „Kaleidoskop“ „Doček“ i „Budućnost Evrope“ četvrta platforma „Tvrđava mira“ ima za cilj da se kroz kulturu i umetnost Novi Sad afirmiše kao simbol regionalnog pomirenja.

Među prvim događajima koji će biti održani u okviru platforme je muzička predstava „Priča o vojniku“ 8. juna u Studiju M, u 20 časova, koja govori o posledicama rata sa kojima se suočava vojnik po povratku kući.

Izložba dela kolekcije Novosađanina Zorana Jankovića, koju čini oko hiljadu predmeta nastalih u Jugoslaviji, a koji pokazuju svakodnevnicu, ali i razvoj industrije i dizajna nekadašnje zemlje biće takođe 8. juna, u 18. časova, u Alekse Šantića 27.

Festival klasične muzike „NEO“ 9. juna u Sinagogi prirediće nam „Sevdah“ u 20 časova, u okviru kog će muzičari sa prostora bivše Jugoslavije na zanimljiv i nešto drugačiji način dočarati Novosađanima sevdalinku.

Povodom obeležavanje stogodišnjice od potpisivanja Versajskog mirovnog sporazuma i završetka Prvog svetskog rata Novi Sad će dobiti i spomenik mira „One day…“ koji je kreirala svetski poznata umetnica i borac za ljudska prava Joko Ono, što je među najvažnijim događajima “Tvrđave mira”.

Spomenik će promovisati Novi Sad na međunarodnoj sceni i biti nova kulturno-turistička atrakcija grada.

Do kraja platforme, dakle do 7. jula, biće organizovano još 20 događaja, u saradnji sa kulturnim institucijama, organizacijama i udruženjima Novog Sada.

Foto: Promo