Početna Kultura Novosađani učestvovali na Javnom času folklora

Novosađani učestvovali na Javnom času folklora

0

unnamed

Juče je odigrano kolo na Trgu slobode u kojem su učestvovali svi zainteresovani Novosađani. Neki su došli da učestvuju sa već stečenim znanjem a neki su svoje prve korake odigrali baš juče. Svi prisutnu su se dobro zabavili uz zvuke naše tradicionalne muzike.

“Ovo je treći Javni čas koji smo organizovali na otvorenom prostoru za sve naše građane. Svi prisutni danas uče osnovne korake za igre koje će biti odigrane za Manifestaciju Veliko kolo za Ginisa. Pozvao bih sve zainteresovane da nam se priključe na besplatnim časovima na kojima će se uvežbavati koraci za tri igre koje planiramo da odigramo u oktobru”, objašnjava Milan Veselinović direktor udružćenja Veliko kolo i dodaje da se na ovaj način javnim nastupom promoviše kultura i naša tradicija, čuvajući je na taj način od zaborava.

unnamed (1)

Prema pravilima  za Manifestaciju Veliko kolo za Ginisa učesnici moraju da budu obučeni u narodnoj nošnji i još jedna bitan uslov je da se odigraju tri zadate igre u velikom krugu koji će biti dugačak 6 kilometara. U kolu će kako organizator najavljuje učesnici biti ravnomerno raspoređeni držeći se za raku tokom sve tri odigrane igre.

Kolo koje bude igrano za Ginisovu knjigu rekorda 4. oktobra pratiće stručna komisija koja će na nekoliko lokacija pratiti korake i ponašanje učesnika.

Ukoliko se odlučite da budete deo neverovatnog podviga da najveće kolo na svetu odigrano početkom oktobra uđe u zapis Ginisove knjige rekorda, časovi uvežbavanja koreografije održavaju se ponedeljkom i petkom do trenutka izvođenja igre.

unnamed (2)

Prijava će biti otvorena do 21. septembra, a prijavu možete pronaći na sajtu www.velikokolo.org.

Autor: L.Kozarev, nshronika
Foto: nshronika.rs