Početna Kultura Novosadska publika dala svoj sud – visoke ocene za ovogodišnji Kaleidoskop kulture

Novosadska publika dala svoj sud – visoke ocene za ovogodišnji Kaleidoskop kulture

0

Treći Kaleidoskop kulture, održan od 4. septembra do 9. oktobra, obeležen je izmenjenim i pandemiji prilagođenim formatom kulturnih događaja, a da je publika pozdravila novi pristup i fokus na lokalnu umetničku scenu, uz učešće istaknutih evropskih umetnika, dokazuje i evaluacija događaja u kojoj su učestvovali posetioci.

Tokom trajanja Kaleidoskopa kulture, nezavisni tim evaluatora Filozofskog i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu anketirao je posetioce koji su ovom prilikom ocenjivali programe, dajući svoje pohvale, kritike, sugestije i predloge na osnovu kojih će se naredne godine kreirati novi događaji. Evaluacija predstavlja četvrtu fazu Kaleidoskopa kulture kao jedinstvenog projekta kulture zajedništva koji traje tokom čitave godine.

Više od 86% posetilaca ovogodišnjeg Kaleidoskopa kulture ocenilo je događaje i programe kao dobre i odlične, njih 96% bi i u budućnosti posetilo slične programe, a čak 96,7% ispitanika preporučilo bi neki od događaja poznanicima i prijateljima. Prosečne ocene organizacije i kvaliteta događaja su takođe visoke, te je tako prosečna ocena događaja u okviru Kaleidoskopa kulture 4,3 (od maksimalnih 5), dok su ispitanici visoko ocenili i ukupnu realizaciju programa i događaja, ciljeve samog programa i ispunjenje svojih očekivanja. I dalje su najdominantniji visokoobrazovani posetioci kulturnih programa, te je tako visokih 84% posetilaca Kaleidoskopa kulture fakultetski obrazovano.

– Vrlo slično i visoko vrednovanje svih motiva posete govori nam o tome da su održani programi i događaji u okviru Kaleidoskopa kulture pristupačni, kombinacija kvalitetnog programa i izvođača, da nude nešto drugačije, kao i da su prilika za zabavu i druženje posetilaca. Zanimljivo je da se najveći broj ispitanika izjasnio da kulturne događaje posećuje jednom mesečno (54,2%) i jednom nedeljno (32,5%). Ako uporedimo ove podatke sa navikama posetilaca iz 2019. i 2018. godine, primećuje se veliki porast broja ljudi koji redovno posećuju kulturne događaje, odnosno jednom nedeljno (duplo više ispitanika u odnosu na prošlu godinu). Ovo ukazuje da postoji pomak u kreiranju kulturnih navika stanovnika, što se ogleda u većoj učestalosti posete događaja.

Posetioci su imali priliku da iznesu i kritike na račun organizacije događaja, te su imali sugestije za poštovanje satnice, a istakli su i potrebu za boljim oznakama i usmeravanjem na pojedinim lokacijama. Deo ispitanika je smatrao da treba poboljšati logistiku događaja, uz više više info-pultova i mesta gde se mogu kupiti hrana i piće, što su sugestije od značaja za sve buduće događaje u realizaciji projekta “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Istraživanje posetilaca kulturnih događaja i programa u okviru ovogodišnjeg Kaleidoskopa kulture izvršeno je na uzorku od ukupno 14 događaja različitog karaktera, kao što su izložbe, filmske projekcije, opere i druga umetnička ostvarenja.

Autor: NsHronika
Foto: Promo