Početna Kultura Novosadski krokodil Dandy

Novosadski krokodil Dandy

0

DSC_7356

Sinoć je u Amfiteatru Sportsko poslovnog centra Vojvodina, popularnog SPENS-a, održana promocija publicističkog izdanja knjige „Srpski gospodar krokodila“ autora, novinara i izdavača, Saše Jovanovića, a o životu, kako joj i naziv kaže, prvog srpskog lovca na krokodile – Save Maksića.

-Na životopis i gotovo holivudsku biografiju, našeg Koviljčana, Save Maksića „naleteo“ sam, kako već to život i ume urediti posve slučajno, upoznajući ovu neobičnu avanturističku ličnost u prodavnici mobilnih telefona u Novome Sadu, kada je Sava u jednom od svojih putešestvija i odmora, dolazio u našu varoš. Savu Maksića, dečkića sa obala Dunava, avanturistu iz Koviljskog rita, jednog od najvećih svetskih lovaca na krokodile u 20 veku kojih je “potamanio” oko deset hiljada u Australiji i Papua Novoj Gvineji, i tako stekao nadimak “Masta Pukpuk”, što znači “gospodar krokodila”,pisca knjige “Primitivna umetnost Nove Gvineje iz basena Sepik reke” i svetski priznatog stručnjaka u oblasti primitivne umetnosti, kroz ceo život vodila je ljubav. Ljubav prema majci, supruzi Lindi, prema pet kćerki, prema avanturi i životu, kakav prosečan čitalac i stanovnik ove naše lepe planete ne bi proživeo ni za pet života – objašnjava autor, Saša Jovanović.

DSC_7378

Pričajući o knjizi, publicista i novinar, Ilija Tucić je istakao da iako je forma putopisa, danas gotovo prevaziđena književna disciplina, usled ubrzanog načina života, razvoja novih tehnologija i medija, ona ipak, živi bez pretenzija da ma šta novo donese u oblast tzv. popularne književnosti i lakih štiva, ali sa intecijom da pravi sladokusci i marioci pisane reči i nadalje uživaju u neobičnim doživljajima, događajima i sekvencama iz života, onih koji se odlučuju za ovu književnu formu. Poredeći život Save Maksića, sa onim,uslovno govoreći opisanim u holivudskom blokbasteru, popularnom 80-tih godina prošlog stoleća o “Krokodilu Dandy”-ju, Tucić je napravio analogiju Maksićevog života, poredeći njegovu biografiju sa onom Duška Popova, koji je navodno poslužio kao kroki za stvaranje lika najpoznatijeg svetskog kinematografskog špijuna, Džejmsa Bonda, njegovom autoru, bestseler piscu Janu Flemingu.

DSC_7367

Govoreći o samom autoru, Jovanoviću, novinar i književnik, ljubiša Nikolin je rekao da je Saša jedan od malobrojnih kolega u novinarstvu koji je oduvek suvereno vladao sposobnošću da prepozna i odneguje, “utrukuje” novinski žanr-reportaže, koju je na vešt publicistički način umeo da pretoči u popularnu putopisnu literaturu.
Knjiga o srpskom “Krokodil Dendiju” prevodi se i za englesko govorno područje i imaće svoju promociju širom Australije.

DSC_7370

DSC_7380

Autor: Teodora Ž. Janković
Foto: Nevena Čergić