Početna Kultura Obeležavanje Međunarodnog dana Roma u Srpskom narodnom pozorištu

Obeležavanje Međunarodnog dana Roma u Srpskom narodnom pozorištu

0

Koordinaciono telo za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period od 2016-2025. godine i udruženje “Romag”, obeležiće Međunarodni dan Roma, 8. aprila u 20.00 časova u Srpskom narodnom pozorištu, u gornjem foajeu scene “Jovan Đorđević“ manifestacijom “Romi kroz vekove“.

Međunarodni dan Roma slavi se u Republici Srbiji, različitim manifestacijama čiji je cilj upoznavanje građana sa položajem, istorijom, kulturom i običajima romskog naroda.

Ovaj značajan dan obeležićemo koncertom u kome će učestvovati romski i neromski umetnici, čije će muzičko izvođenje pratiti narativ o istoriji i kulturi Roma na našim prostorima i njihovom doprinosu kulturnom stvaralaštvu u Republici Srbiji, kao i manje poznate ili skoro potpuno nepoznate činjenice o ovoj nacionalnoj manjini. Romska kultura predstaviće se na savremen, obrazovni i zabavan način, ukazujući na značaj i doprinos romskog naroda našoj državi i naglašavajući univerzalne vrednosti koje su nam zajedničke. Na koncertu će nastupiti operska pevačica Nataša Tasić Knežević, Danijela Jovanović, Željko R. Andrić u pratnji našeg renomiranog pijaniste Saše Kneževića, zatim, Etno hor iz Beograda pod dirigentskom palicom Branka Tadića, orkestar Panonija i Kristijan Juha, mladi romski umetnik koji je dobitnik nekih od najprestižnijih muzičkih nagrada u Evropi.

Prisutnima će se obratiti prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog telo za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period od 2016-2025. godine, predsednik pokrajinske Vlade Igor Mirović, Njegova Ekselencija Tomas Šib, ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji, predsednik kancelarije za inkluziju Roma Miloš Nikolić i narodna poslanica Jelena Jovanović.

Manifestacija se održava uz podršku projekta Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa“ koju sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu u saradnji sa Kancelarijom za inkluziju Roma.

Autor: NsHronika
Foto: Pixabay