Početna Kultura Obeležavanje Meseca frankofonije

Obeležavanje Meseca frankofonije

0

spomen-zbirka-pavla-beljanskog-jpg_660x330

Izložbom “Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Olga Bogdanović” Spomen-zbirka Pavla Beljanskog pridružuje se obeležavanju Meseca frankofonije 2015.
I ove godine, Spomen-zbirka se uključuje u manifestaciju sa željom da se istaknu značaj kolekcije Pavla Beljanskog i njena posebna uloga u uspostavljanju i negovanju francusko-srpskih veza.
Kako se navodi u saopštenju, s Francuskom je povezuju životne i stvaralačke biografije diplomate i kolekcionara Pavla Beljanskog i autora iz kolekcije.

Oni su kao deo internacionalne pariske škole delovali unutar evropskih konteksta 20. veka i stvarali dela koja po vrednosti prevazilaze nacionalne okvire.

Kada je Beljanski po službenoj dužnosti dobio premeštaj za Pariz (1929), u slikarskoj metropoli već su boravili Sava Šumanović, Petar Dobrović, Petar Lubarda, Milo Milunović i drugi umetnici.

Beljanski je otkupljujući slike koje su izlagane na pariskim izložbama, uspostavio veze sa mnogima od njih i ubrzo stekao brojne prijatelje.

U tom kontekstu, izložba iz ciklusa “Pavle Beljanski – prijatelj umetnika”, pored priče o prijateljskim vezama kolekcionara sa Milom Milunovićem i njegovom suprugom Olgom Bogdanović, govori i o društvenim i kulturnim prilikama u Parizu iz vremena kada je njihovo druženje započelo.

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog 25. marta u 17 sati biće održano predavanje Francuska Renesansa i francusko-srpske kulturne veze, a 26. marta u 19 časova biće prikazan film “Pepe le Moko”.

Program se realizuje u saradnji sa Udruženjem Francuska Renesansa i Francuskim Institutom u Srbiji – Ogrankom u Novom Sadu.

Ovogodišnji program ujedno označava početak saradnje Spomen-zbirke Pavla Beljanskog sa Udruženjem Francuska Renesansa, čija je srpska sekcija osnovana krajem prošle godine.

Osnovana je sa željom da se povremeno priređuju manifestacije koje će imati za cilj unapređenje francusko-srpskog kulturnog dijaloga, učvršćivanje međusobnog razumevanja i podsticanje frankofonije.

Francuska renesansa je organizacija koja od 1915. godine, kada je usred Prvog svetskog rata, osnovao predsednik Francuske Republike Rejmon Poenkare, deluje pod sloganom: Kultura – solidarnost – frankofonija.

Autor: Tanjug