Početna Kultura Obeležen Dan Srpskog narodnog pozorišta

Obeležen Dan Srpskog narodnog pozorišta

0

Svečanom akademijom, na sceni „Jovan Đorđević” danas je obeležen dan Srpskog narodnog pozorišta, čime je ono zvanično ušlo u 162. godinu. Kao i svake godine, ovim svečanim povodom, dodeljene su i godišnje nagrade i medalje Jovan Đorđević, kao najviše priznanje ove institucije.

Galerija Matice srpske, Srpska čitaonica u Irigu, kostimografkinja Srpskog narodnog pozorišta Marina Sremac i dr Zoran Đerić, dobitnici su Zlatne medalje „Jovan Đorđević”, najvećeg priznanja ove kuće, a koje im je svečano uručeno na Dan SNP-a. Autorski timovi dramskih predstava „Golmanov strah od penala”, „Kafka mašin”, baletskih „Ohridska legenda” i „Madam Baterflaj”, kao i hor i orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta dobili su godišnje pohvale za izuzetno visok nivo umetničkog angažmana.

Upravnik, Aleksandar Stankov, istakao je da je u proteklih godinu dana Srpsko narodno pozorište ostvarilo niz uspeha, koji su krunisani učešćem i velikim brojem nagrada na prošlogodišnjem Sterijinom pozorju, ali i najvišim državnim ordenom. Međutim, kako je rekao, još uvek nije savršeno.

„Zadatak nam je da ponudimo drugačiji organizacioni model koji bi bio primeren stvarnim potrebama Pozorišta, koji bi njegov rad učinio efikasnijim nego što je danas, ali ga i prilagoditi savremenim trendovima, koristeći pozitivna iskustva drugih. Zadatak nam je da ljude kojima je predstava osnovni proizvod, postavimo na mesto koje im pripada”, kazao je Stankov.

Uručene su i ostale nagrade SNP-a. Srebrnu medalju dobili su agencija „Kuća Čuvarkuća”, kao i Beogradsko dramsko pozorište, a godišnje nagrade, između ostalih, baletan Andrej Kolčeriu, glumice Draginja Voganjac i Sanja Ristić Krajnov, te solistkinje opere Višnja Radosav i Danijela Jovanović.

Na pometunoj svečanosti, u Srpskom narodnom pozorištu istaknuto je da Pozorište mora i može otvoriti vrata i savremenim stvaraocima, mladim ljudima, ljudima koji su svojim delima već ostvarili značajne reputacije, ali i onima koji će ih tek ostvariti. Negovanje i otkrivanje onih koji dolaze je takođe obaveza jedne ovakve institucije, bilo da je u pitanju muzičko, baletsko ili dramsko stvaralaštvo.

Ove godine Srpsko narodno pozorište ulazi u završnicu međunarodnog projekta „Kros opera“, postavlja praizvedbu opere „Vladimir i Kosara“, na sceni „Jovan Đorđević“ postavlja se najveća dramska predstava u Pozorištu – „Mefisto“. Pozorište je dobilo još dva velika projekta iz fonda Kreativne Evrope. Posle dužeg vremena čitav tim inostranih umetnika radi u Srpskom narodnom pozorištu što je delimično i posledica činjenice da se stvara u Evropskoj prestonici kulture.

„Pokazali smo da možemo da pomerimo granice, da možemo da iskoračimo, da možemo da napravimo spektakl poput Aide, na kom danonoćno radi ceo ansambl, a o kom, potom, mesecima priča ceo grad, pokrajina, država”, dodaje Stankov.

„Evidentni su potencijali koje ima Srpsko narodno pozorište, pre svega u smislu zgrade, ljudstva, ali i umetničkih dostignuća ansambala koji su na zavidnom nivou, ne samo u Srbiji, već i regionu, pa i Evropi. Svi potrebni resursi postoje. Potrebno je samo dati podršku ljudima koji imaju spremnost i znanje da te resurse aktiviraju i da od postojeće institucije naprave primer održivog, pokretnog Pozorišta za ceo region”, zaključuje.

Dan pozorišta večeras će biti obeležen praizvedbom opere „Vladimir i Kosara“. Godine 1981, 28. marta Srpsko narodno pozorište dobilo je novu zgradu i tako je ustanovljen Dan SNP-a, dan kada se sumiraju jednogodišnji umetnički rezultati i nagrađuju najbolja individualna i kolektivna umetnička ostvarenja.

Autor: NSHronika.rs
Foto: SNP