Početna Kultura Obilazak za 24 sata: Proverite zašto vole Novi Sad

Obilazak za 24 sata: Proverite zašto vole Novi Sad

0
Romeo Karanović
Romeo Karanović

“Srpska Atina” je idealno mesto za izlet. Simboli grada svakako su Petrovaradinska tvrđava i “Egzit”. Jedan dan je malo za boravak, ali to je samo razlog više da se stalno vraćamo ovom gradu

Kada bi ljudi znali koliko košta vozna karta do Novog Sada, ne bi imali nedoumicu kako da slobodan dan pretvore u nezaboravno iskustvo. Naime, povratna karta putničkim vozom košta 460, a brzim 620 dinara.

Novi Sad je izuzetno mesto za izlet. Jedan dan je malo za boravak u “srpskoj Atini”, ali to je samo razlog da joj se vraćamo.

10.00

Taksisti na železničkoj stanici su skupi, ali ukoliko taksi pozovete telefonom, vožnju do centra ćete platiti samo 200 dinara. Ko voli da šeta, može da se uputi Bulevarom, da usput svrati do lepo uređene futoške pijace, pa potom da skrene levo u Jevrejsku ulicu koja vodi u centar grada. U njoj je smeštena prelepa sinagoga, sagrađena 1909. godine.

11.00

Ljubitelji fudbala mogu da

se vrate na Bulevar, jer će tako proći pored stadiona “Karađorđe” FK Vojvodine koji je osnovan 1914. godine.

12.00

Vreme je za kafu, koju je zanimljivo popiti u poslastičarnici “Vremeplov”, smeštenoj odmah do stadiona. Nastavite do Dunava i Varadinskog mosta. Stari je srušen 1. aprila 1999. godine u bombardovanju. Na novosadskoj strani nalazi se Kej žrtava racije, gde je upečatljiv spomenik građanima Novog Sada koje su pobili mađarski nacisti na Božić 1942. godine.

13.00

Čim se pređe most ulazi se u Petrovaradin, iznad kog se uzdiže čuvena tvrđava, a deo ispod nje je “gradić”. Nakon pređenih 212 stepenica i nekoliko tunela, stiže se na plato pored sata s kojeg se pruža prekrasan pogled.Treba videti podzemne vojne hodnike u pratnji lokalnog vodiča. Na Petrovaradinskoj tvrđavi se nalazi i nekoliko muzeja. Cene pića i hrane u restoranima na Tvrđavi veće su od onih u centru, ali pogled vredi tih para. Čuveni festival “Egzit” održava se svake godine početkom jula na Tvrđavi.

15.00

Silaskom sa Tvrđave može se stići do centra ili do keja u starom naselju Podbara, sa uskim i krivudavim uličicama i starim kućama. Vredi videti Almašku crkvu iz 18. veka, sazidanu u neoklasicističkom stilu.

16.00

Sa Mosta slobode (srušenog 3. aprila 1999. godine pa ponovo izgrađenog) pruža se predivan pogled na Novi Sad – levo je naselje Ribnjak, a desno Kamenički park, nekada omiljeno mesto za prvomajski uranak Novosađana, dok nisu zabranili loženje vatre.

Odmah do strogog centra grada nalazi se Riblja pijaca, pored nje je Zmaj Jovina gimnazija, a do nje Vladičanski dvor i Saborna crkva, kao i Matica srpska.

17.00

Zmaj Jovina i Dunavska ulica ubedljivo su najzanimljivije turistima, a odnedavno i Laze Telečkog, jer se tu odigrava noćni život. Lepim danima nemoguće je proći ovim ulicama od stolica koje postavljaju kafići, pabovi, restorani…

Centralno mesto je glavni gradski trg sa spomenikom Svetozaru Miletiću, katoličkom Crkvom imena Marijinog i Gradskom kućom. Katedrala ima zvonik visok 76 metara, sat, krov pokriven raznobojnim crepovima i s prozorima sa ogromnim vitražima koje su radili češki i mađarski majstori.

Pored Gradske kuće nalazi se Srpsko narodno pozorište, a u nastavku je Jevrejska ulica, kao i Bulevar koji vodi nazad do železničke stanice.

Foto: Romeo Karanovic, izvor: Novine Novosadske