Početna Kultura Objavljen program: Otkrivamo koje predstave nam donosi 46. INFANT

Objavljen program: Otkrivamo koje predstave nam donosi 46. INFANT

0

Internacionalni festival alternativnog i novog teatra INFANT, 46. po redu, koji organizuje Kulturni centar Novog Sada, biće održan od 25. juna do 2. jula 2019. godine pod sloganom „Potraga za ljudskošću“.  Tim povodom, na konferenciji za novinare, juče su u klubu „Tribina mladih“ KCNS-a govorili: Bojan Panaotović, direktor KCNS-a, Sanja Krsmanović Tasić, selektorka festivala, Lazar Jovanov iz Fondacije Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture i Simon Grabovac, urednik Festivala.

Direktor KCNS-a Bojan Panaotović istakao je da sama činjenica o trajanju festivala govori o njegovom značaju i kvalitetu o čemu, uostalom, decenijama pohvalno govore inostrani i domaći teatrolozi.  Osvrnuvši se na dugogodišnju saradnju KCNS-a i Fondacije 2021 na čijem osnivačkom aktu je njegov potpis, direktor Panaotović je rekao da je KCNS ponosan što je INFANT integralni deo programa EPK 2021.

– U menadžmentu KCNS-a dali smo Simonu Grabovcu i saradnicima potpunu kreativnu slobodu i zato imamo festival vredan svakog poštovanja. Želimo da INFANT bude što posećeniji, da privuče što više publike – rekao je Panaotović.

Selektorka ovogodišnjeg INFANT-a Sanja Krsmanović Tasić pre konačnog odabira pogledala je više od 80 predstava uživo i na snimcima i ako bi trebalo da se iz njih izvuče zajednička poruka, ona bi glasila: ono što nam ponajviše danas nedostaje jesu  ljudskost i traganje za onim humanim u nama.

– Smatram da revolucija koja treba da nam se desi jeste revolucija u odnosima ljudi prema sebi samima, jednih s drugima i u našem odnosu prema prirodi  – kazala je Krsmanović Tasić.

U ime Fondacije Novi Sad 2021 EPK Lazar Jovanov kazao je da je sa titulom EPK Novi Sad dobio veliku odgovornost da i dalje razvija svoje kulturne kapacitete. On je podsetio da su najveći kulturni brendovi nastali upravo u KCNS-u i da je saradnja EPK 2021 i KCNS-a sasvim prirodan sled stvari.

Urednik festivala Simon Grabovac naveo je da će se na predstojećem INFANT-u igrati predstave iz osam zemalja: Italije, Nemačke, Palestine, Južne Koreje, Češke, Švajcarske, Francuske i Srbije.

– Grad Novi Sad finansira oko 90 odsto ovog festivala i to treba naročito istaći, jer nema mnogo gradova koji stoje iza ovakve vrste umetnosti. U pokroviteljstvo su se uključile i Republika Srbija i Pokrajina Vojvodina, a tu su i Francuski institut, Fondacija 2021 i Italijanski kulturni centar – rekao je Grabovac.

Ovogodišnji INFANT svečano će otvoriti plesna trupa Tula Limnejos iz Nemačke sa predstavom „Bes“ na sceni „Jovan Đorđević“ u SNP-u. Ovo je komad o šoku i protestu, vodi nas u svet kontradikcija u kojem se duboko oseća nemir.

Srbiju će predstavljati Reflektor teatar sa dokumentarnom predstavom „Smrt Fašizmu! O ribarima i slobodi“, „Pošto gvožđe” Bertolda Brehta (Fakultet dramskih umetnosti) i „Emigranti“ (Tri groša). Zatim, u saradnji sa fondacijom Matera (Italija), prestonicom kulture za 2019. godinu, biće odigrana predstava „Ljudska sramota“.

Narednih dana ovogodišnjeg INFANT-a odigraće se predstave: „Srebrni nož“ i „Greška pri sletanju“ Goblin partija iz Južne Koreje, Fekete seretlek iz Češke sa predstavom „Kar“, „Severna strana“ An lu pur lom iz Francuske, komad „Enheduana“ umetnice Aštar Mualem iz Palestine i „Romeo, Romeo, Romeo“ Džošue Montena iz Švajcarske. Pored glavnog programa, na 46. INFANT-u biće i prateći program u okviru koga će se odigrati porodične predstave.

Sve predstave biće igrane u Kulturnom centru Novog Sada, Srpskom narodnom pozorištu, Pozorištu mladih i na više otvorenih lokacija kao što su Futoški i Dunavski park.

Ulaznice će biti u prodaji od 17. juna. Cena pojedinačnih ulaznica za predstave biće 500 dinara, a za studente i organizovane posete iznosiće 300 dinara.

Detaljan program festivala dostupan je na sajtu www.infant.rs

Foto: Promo