Početna Kultura Od 1. septembra u prodaji novi Neverending music story 2 album Ivana...

Od 1. septembra u prodaji novi Neverending music story 2 album Ivana Kljajića

0

Autorski album prof. Ivana Kljajića, koji je izdao za PGP RTS nalazi se u prodaji od 1. septembra, a album je dostupan i klikom na Amazon, iTunes, Deezer, Spotify i ostale striming servise.

Ljubitelji kvalitetnog zvuka moći će da čuju 13 novih pesama, odabranih od ukupno 30 koje su snimljene od 2018. do danas. Najveći broj pesama nastao je za vreme kovid pandemije, a sve pesme su urađene na osnovu #EniturZeb koncepta, doktorskog rada na temu – Protiv rutine u kreiranju zvučne slike, na sledeći način:

  • Sve pesme su snimane, miksane i producirane u okviru Garage Band programu na iPad – u
  • Sve klavijature na albumu su svirane na na ekranu iPad – a
  • Jedini mikrofon kojim su snimljeni vokali i gitare je built-in mikrofon običnih slušalica koje dobijate uz mobilni telefon
  • Jedini monitoring na albumu su te iste slušalice
  • Kompletan album je urađen u spavaćoj sobi
  • Jedini trenutak kada je produkcija albuma napustila okruženje spavaće sobe je mastering koji je urađen u studijskim uslovima

Posebno je interesantan podatak da je spot za pesmu „Ja se budim“ generisan treniranjem veštačke inteligencije, frejm po frejm, kadar po kadar 15 dana, deset sati dnevno. Video spot za pesmu „Ja se budim“ po prvi put u Srbiji uradio je pomoću Al tehnologije profesor Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, dr Nenad Kuzmanović.

Promocija albuma će se održati krajem septembra 2023. godine.

O autoru:

Ivan Kljajić je gitarista, muzički producent, dizajner zvuka, profesor Akademije Umetnosti Novi Sad i doktor umetnosti iz Beograda.
Tokom svoje karijere radio je na više od 150 muzičkih projekata i filmova, među kojima su i filmovi Emira Kusturice, albumi grupa, Van Gogh, Rambo Amadeus, Plejboj, Eva Braun, Bjesovi, Partibrejkers, Zvonko Bogdan i mnogi drugi.
Poslednjih 15 godina se bavi autorskim radom i razvijanjem Enitur zeb koncepta i metoda u realizaciji projekata na osnovu kog radi 3 albuma autorske muzike (muzika iz filma Igra u tami, PGP RTS, 2012. godina, Nevernding music story, SEG 2022. godine, Neverending music story 2, PGP RTS, 2023. godine).
Dobitnik je sredstava Fonda za kulturni razvoj organizacije SOKOJ.

Foto: privatna arhiva autora