Početna Kultura Od danas i Spomen-zbirka Pavla Beljanskog u dečjim Zimzarijama

Od danas i Spomen-zbirka Pavla Beljanskog u dečjim Zimzarijama

0

Tokom zimskog raspusta, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog se pridružuje manifestaciji Novosadske dečje zimzarije, koja se sedmu godinu zaredom realizuje u organizaciji Kulturnog centra “Deci na dar” na više lokacija.

U Spomen-zbirci biće održan niz dečijih kreativnih radionica inspirisanih kolekcijom Pavla Beljanskog, za grupe do 25 učesnika uzrasta od šest do 12 godina.

Program podrazumeva dve faze: praktičan rad kao odgovor na zadatu temu, kome prethodi upoznavanje sa njom uz obilazak stalne postavke i razgovor sa kustosom. Kroz aktivno učenje i druženje deca saznaju više o Spomen-zbirci, ličnosti Pavla Beljanskog, njegovoj kolekciji umetničkih dela, kolekcionarstvu, osnovnim umetničkim tehnikama i žanrovima, pravilima ponašanja i rada u muzeju, aktuelnim izložbama, u saradnji sa volonterima sa Odseka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Odgovarajući na ovogodišnju temu Zimzarija “Moja mala otključana planeta”, Spomen-zbirka je osmislila pet tematskih radionica koje će biti održane u izložbenom prostoru muzeja od 25. do 29. decembra, od 11 do 12.45 časova.

25. decembar – Otključavamo čarobni svet boja

Razotkrivamo svet boja i njihove zakonitosti posmatrajući dela iz kolekcije Pavla Beljanskog i crtamo po uzoru na izabran rad koristeći samo osnovne ili izvedene boje.

26. decembar – Planeta sa najlepšim horizontima

Pričamo o konturi kao likovnom elementu i osnovi svake skice. Ona može biti teško uočljiva, ali i vrlo jasna, kao na pojedinim delima iz kolekcije Pavla Beljanskog. Po uzoru na njih crtaćemo svet koji nas okružuje, uključujući i najlepše horizonte na planeti.

27. decembar – Rešavamo zagonetke, ključeve za nove priče, zanimljive i retke

Rešavamo zagonetna pitanja, a koristeći otkrivene reči i pojmove, među kojima su i detalji sa slika iz kolekcije Pavla Beljanskog, crtamo novu, originalnu priču u slici.

28. decembar – Prijateljstvo je najdragocenije na celoj planeti

Diplomata i kolekcionar Pavle Beljanski često je putovao, upoznajući planetu. Boravio je u brojnim gradovima Evrope, gde je stekao dobre prijatelje. Crtaćemo strip na temu odabranih priča o prijateljstvima koje otkrivaju slike iz kolekcije.

29. decembar – Ključevima do zagonetne slike

Dešifrujemo skrivene asocijacije i njihovim tragom krećemo u portagu za zagonetnom slikom iz kolekcije. Nakon uspešne akcije pravimo Novogodišnju čestitku po uzoru na nađeno delo.

Na izabrane radionice deca se mogu prijaviti pozivom na broj telefona 021 472 99 66 ili 021 528 185.

Ulaz je besplatan, uz obavezno prijavljivanje.

Broj mesta je ograničen.

Izvor: 021.rs
Foto: SZPB