Početna Aktuelno Odabrani mladi pijanisti koji će pohađati Franc List Fest

Odabrani mladi pijanisti koji će pohađati Franc List Fest

0

Franz Liszt Fest je festival mladih talenata u klasičnoj muzici koji se ove godine održava od 9 do 13. avgusta u Kaštelu Ečka nadomak Zrenjanina.

Vlastelin Lukač Lazar kupio je na licitaciji pustaru Ečku 1781. godine i tu izgradio crkvu i osnovao naselje za svoje podanike. Dvorac „Kaštel“ početkom XIX veka podigao je Lukin sin, Agošton Lazar i on je najzaslužniji za njegovo otvaranje avgusta 1820. godine. Na svečanom otvaranju svirao je Franc List, tada devetogodišnji dečak, kasnije slavni kompozitor. Otvaranju je prisustvovao i čuveni grof Esterhazi, najbogatiji i najugledniji vlastelin u Ugarskoj.

U čast slavnog mađarskog pijaniste i kompozitora Franca Lista (Franz Liszt) ove godine u Kastelu Ečka na čijem otvaranju je, po legedni, mladi kompozitor svirao, organizujemo Franc List Festival – festival mladih talenata u klasičnoj muzici.

Ovogodišnji festival traje 5 dana i sastoji se iz dva dela:

  1. Mentorskog programau okviru kojeg mladi talenti imaju priliku da rade sa jednom od naših najpoznatijih pijanistkinja Ritom Kinkom kao mentorom i brojnim drugim predavačima koji će održati radionice o javnom nastupu, tehnikama snimanja klavira, korepeticiji i kamernom muziciranju, interpretaciji i odnosu sa medijima i na mnoge druge teme.
  • Polaznici muzičkog kampa festivala, mladi talenti, svakog dana trajanja festivala imaju časove sa mentorom i njegovim asistentom, potom pohađaju stručne radionice i predavanja poznatih predavača na razne teme a u slobodno vreme organizovani su im fakultativni izleti i posete brojnim znamenitostima srednjeg Banata.
  1. Revijelnog programa– polaznici poslednjeg dana muzičkog festvala imaju revijalni koncert sa Ritom Kinkom i Zrenjaninskim kamernim orkestrom. 

Sa velikim zadovoljstvom vas obaveštavamo da je tročlana komisija u sastavu: Rita Kinka, pijanistkinja; Roman Bugar, direktor Vojvođanskog simfonijskog orkestra, čelnik Zrenjaninske filharmonije i koorganizator Franc List festivala i Robert Čoban, predsednik Color Press Group i koorganizator Franc List festivala odabarala mlade pijaniste koji će pohađati ovogodišnji muzički kamp Franc List Festivala.

Odabrani kandidati za pohađanje Franc List Festa su :

  • Soma Balazs Piri
  • Bogdan Dugalić
  • Nikola Đorojević
  • Doroteja Ćirić
  • Lazar Torbica
  • Igor Dalagija

Čestitamo!

Zahvaljujemo se svim mladim pijanistima koji su aplicirali za pohađanje muzičkog kampa.

Vidimo se na festivalu!