Početna Kultura Održan prvi Piano City – Promo vikend

Održan prvi Piano City – Promo vikend

0

U Novom Sadu, 24. i 25. februara, održana je manifestacija pod nazivom Piano City – Promo vikend. Udruženje Mistyland, zaduženo za dovođenje Piano City brenda u Novi Sad prošlog septembra, potpisuje organizaciju ovog događaja, čija je svrha najava novog ciklusa ovog licenciranog festivala u našem gradu. U okviru dvodnevne manifestacije, u saradnji sa Kulturnim centrom Novog Sada i Muzejom savremene umetnosti Vojvodine, održana su četiri interesantna koncerta.

U subotu, 24. februara, novosadska publika je, nakon četiri godine, imala priliku da čuje EYOT, jedan od najistaknutijih srpskih džez sastava novije generacije. Pred punom velikom salom Kulturnog centra Novog Sada, članovi benda, predvođeni pijanistom Dejanom Ilijićem, izvodili su numere sa svoja četiri do sada objavljena albuma, nastala pod uticajem džeza, roka, klasičnih i balkanskih folklornih melodija. Preovladavale su starije kompozicije, već dobro poznatie svima koji prate njihov rad, sa albuma Horizon (2010) i Drifters (2013). Pored toga, Novosađani su po prvi put mogli uživo da čuju i nekoliko numera sa poslednjeg, prošlogodišnjeg albuma, Innate (2017), objavljenog za njujoršku izdavačku kuću Ninety and Nine Records, u saradnji sa čuvenim inženjerom zvuka i producentom Stivom Albinijem. Njihov lajv nastup, kakvom je u brojnim medijima dodeljivan epitet „nirvana džeza“, opravdao je sva očekivanja brojnih posetilaca u novosadskom Kulturnom centru.

Predgrupa ovim sjajnim muzičarima bio je mladi i perspektivni pijanista i kompozitor Veljko Nenadić. Izvodeći autorske kompozicije sa kojima je osvojio brojne nagrade u Americi, Italiji, Španiji i kod nas, očarao je publiku svojom energijom i virtuoznošću. Dela, koja podrazumevaju uglavnom visoke tehničke zahteve sviranja, kombinacija su džeza, klasične muzike i tradicionalnih melodija, i tako se sjajno uklopile uz nastavak programa.

I naredne večeri, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, tražila se stolica više. Neuobičajen, ali veoma prijatan ambijent, okupio je brojne posetioce koji su želeli da čuju izvođenje pijanista Ivane Damjanov i Koste Jevtića. Ivana Damjanov, inače studentkinja novosadske Akademije umetnosti, u klasi prof. Milana Miladinovića, predstavila se publici klasičnim programom, sačinjenim od dela Šopena, Debisija, Ravela i Lista, sa kojim je nedavno osvojila prvu nagradu na takmičenju „Renato Sellani“ u Italiji, čiju organizaciju potpisuje Piano City Milano. Sa druge strane, Kosta Jevtić, publici poznat i kao jedan od osnivača Piano City festivala u Novom Sadu, izvodio je svoju autorsku muziku, tri ciklusa minijatura inspirisanih putovanjima na Peloponez, u Kampanju i u Norvešku.

Imajući u vidu ovako raznovrstan program i kvalitetne muzičare, željno iščekujemo naredna dešavanja u okviru promotivnog perioda, i radujemo se naredniom Piano City Novi Sad festivalu, planiranom za septembar tekuće godine.