Početna Kultura Održana promocija knjige “Major i Helena”

Održana promocija knjige “Major i Helena”

0

Iako je “Major i Helena”, priča o vojniku koji se nikad nije predao, mesecima ranije, u rekordnom roku, pronašla put do čitalačke publike, ona je sinoć i zvanično predstavljena Novosađanima u kafiću “Nublu”. Okupljenim prijateljima, poznanicima i gostima, u uvodnom delu obratila se autorka knjige Maja Bekčić Petrović, a nakon toga i Helena Vuković, nekada major, a nakon promene pola, žena po čijoj biografiji je napisana knjiga.

“Pomalo skeptično sam pristupila celoj priči, jer da bih napisala knjigu, bilo mi je potrebno da prvo upoznam Helenu i shvatim da li su naši senzibiliteti približni za dalju saradnju. Onog trenutka kada smo se srele i porazgovarale, nisam imala dilemu, ispred mene je sedela žena čiju priču sam želela da prenesem na papir”, kaže autorka, dodajući da je uprkos tome što su ona i Helena pričale o svemu, ostao javnosti neispričan deo, koji se odnosi na njen odnos sa decom nakon promene pola.

“Izazov je od jedne tako složene situacije tj. odnosa između roditelja i deteta, napraviti balans vodeći računa o tome da niko ne ispadne žrtva, ili da se ne naruši dostojanstvo i privatnost Helenine dece. Zbog toga im nismo navodili čak ni inicijale”, dodala je Bekčić Petrović.

“Ispovest o lutanjima, traženju i pronalasku identiteta, kao i o položaju LGBT zajednice u Srbiji, čita se u dahu, a nastala je iz inata i potrebe da se ukaže koliko diskriminacija utiče negativno kako na neshvaćenog pojedinca, tako i na društvo u celini”, kaže Helena Vuković.

“Nije lako kada vas u svakodnevnom životu oslovljavaju kao muškarca, a vi se osećate drugačije, kao žena. Potrebno je da se društvo osvesti o tome da seksualni afiniteti nisu stvar izbora, nego da se čovek s njima rađa. Zašto da bilo ko ispašta i trpi nasilje, jer voli osobu istog pola? Nadam se da će moju priču čuti što veći broj ljudi i da će ih to na izvestan način ohrabriti da se ne predaju u borbi za ravnopravnost”, rekla nam je na kraju razgovora naša sagovornica, koja je istrajala u bici za sopstvenu sreću.

Autor: Maja Guzijan
Foto: Grupa za podršku mladim LGB osobama