Početna Kultura Održana promocija knjige “Susret sa stvarnošću” Dragoljuba Mićunovića

Održana promocija knjige “Susret sa stvarnošću” Dragoljuba Mićunovića

0

dragoljub micunovic

Promocija knjige “Susret sa stvarnošću” Dragoljuba Mićunovića, održana je sinoć u poslaničkom klubu skupštine Vojvodine. Okupljenim prijateljima, saradnicima i kolegama, osim profesora Mićunovića, na promociji su se obratili i Dinko Gruhonjić, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Gojko Božović iz izdavačke kuće “Arhipelag” i Nataša Vučković iz Demokratske stranke Srbije.
“Susret sa stvarnošću” je knjiga eseja, odnosno razmišljanja i razgovora, koji su obeležili društvena i politička dešavanja u poslednjih 15 godina u Srbiji.

U knjizi sam želeo da pokažem šta je naša stvarnost sa kojom mnogi nisu spremni da se susretnu. Imamo takav odnos prema istini, da se smatra da lagati nije greh. Kao rešenje za ovakvu situaciju, pored prihvatanja stvarnosti, spas vidim u intelektualcima, ljudima koji će braniti i čuvati slobodu“, izjavio je doktor Mićunović.

Autor u svom delu nije izostavio analizu (ne)postojanja medijskih sloboda. Prema rečima Dinka Gruhonjića, novinarstvo u Srbiji danas, sve češće je lišeno radoznalih, suštinski i formalno obrazovanih novinara koji postavljaju pitanja.

Profesor Mićunović je u predgovoru knjige napisao da razgovori zapravo njegovi odgovori na pitanja radoznalih novinara. Pošto sam ja novinar, meni se to jako dopalo, iako bi termin radoznali novinar zvučao kao pleonazam, ili bi bar tako trebalo da zvuči“, rekao je Gruhonjić na samom početku promocije, dodajući da je u medijima sve više “držača mirkofona”.

Gojko Božović iz izdavačke kuće “Arhipelag”, koja je i ranije štampala dela profesora Mićunovića, kaže da je “Susret sa stvarnošću” specifično delo koje je odraz snažne nostalgije i analitičkog pristupa. U knjizi autor ne samo da ukazuje na situacije od 5. oktobra do danas, već im pristupa sa razumevanjem.

Knjiga ima nekoliko dimenzija, ona je prvorazredno svedočanstvo, koja osvetljava godine iza nas, analizira političke događaje, ukazuje na aktere i procese. U pitanju je jedna suverena i sugestivna sociološka analiza“, izjavio je Božović.

Autor: Maja Guzijan