Početna Kultura Omladinski angažovani teatar kao uvod u interaktivne programe za decu i mlade

Omladinski angažovani teatar kao uvod u interaktivne programe za decu i mlade

0

Unapređenje kvaliteta omladinske kulture, kroz izgradnju političke svesti, kritičkog razmišljanja i međunarodne solidarnosti mladih cilj je projekta „Evropska mreža za omladinski angažman 2.0 (ЕYE.net 2.0)”, u okviru kog će publika, od 5. do 8. aprila, kroz pozorišni festival na nekoliko lokacija, imati priliku da pogleda osam interaktivnih omladinskih pozorišnih predstava, iz osam zemalja. Ovaj projekat je uvod u prvi programski segment „Škole budućnosti”, koji je deo novog programskog luka „Budućnost Evrope” Evropske prestonice kulture, čiji su fokus deca i mladi.

Kako je ideja „Škola budućnosti” da tokom aprila preispitaju koliko su kultura i umetnost važni u edukaciji dece, pretvarajući škole u umetničke scene, a institucije kulture u centre edukacije, projekat „EYE.net” primer je za uključivanje omladine, koja će kroz rad sa vrsnim umetnicima kao mentorima, sama kreirati sadržaj, odnosno pozorišne predstave. Njihova tematika je aktuelna i prijemčiva široj publici, te su neki od okvira u kojima će mladi stvarati i evroskepticizam, solidarnost, lažne vesti, ekologija, antifašizam, ekonomija i drugi.

Učesnici iz svake zemlje birali su po jednu temu kojom će se baviti, pa će tako naredne nedelje, od 5. do 8. aprila, ljubitelji angažovanog teatra imati priliku da pogledaju češku predstavu „Poslednja bitka maršala Konjeva”, francusku „Zastani pred ruševinama”, predstavu iz Nemačke „Zašto?”, predstavu grupe mladih koji dolaze iz Grčke „Neobeležena zemlja”, iz Italije „Da li volite paradajz sos?”, iz Litvanije „Zvuk tišine”, Slovenije „Neki to vole lažno”, kao i iz Srbije „Amanet”.

Sve ove predstave, biće igrane na nekoliko lokacija u gradu poput Gimnazije „Laza Kostić”, „Isidora Sekulić”, u Karlovačkoj gimnaziji, Kulturnom centru Novog Sada, Studentskom kulturnom centru Novog Sada, Pozorištu mladih, ŠOSO „Milan Petrović”, kao i u srednjoj školi za dizajn „Bogdan Šuput”.

U okviru projekta, planirano je osam pozorišnih festivala: u Novom Sadu (Srbija), Pragu (Češka), Sansepolkru (Italija), Mariboru i Ptuju (Slovenija), Atini (Grčka), Tuluzu i Klermon Feranu (Francuska), Berlinu (Nemačka) i Kaunasu (Litvanija). Nakon ili tokom trajanja predstave planirana je i interaktivna debata sa mladom publikom.

Ovaj projekat podržan je kroz program „Evropa za građane/ke – Mreže gradova” i deo je programa dve Evropske prestonice kulture – Novog Sada i Kaunasa. Cilj ove omladinske mreže je da podstakne informisanje mladih o osnovnim evropskim vrednostima, kao i izgradnja kapaciteta za njihovo aktivno uključivanje u keiranju i oblikovanju buduće slike Evrope. Projekat traje 24 meseca, od januara 2021. godine do decembra 2022. godine, i uključuje 16 partnerskih organizacija iz 9 zemalja.

Projekat „Evropska mreža za omladinski angažman 2.0 (ЕYE.net 2.0)” jedan je od prvih u okviru programskog luka „Budućnost Evrope”, čiji je cilj podsticanje i uključivanje dece i mladih u stvaranje bolje budućnosti Evrope, kroz kulturu i umetnost, koji će okupiti mnogobrojne umetnike iz 30 zemalja i podariti publici više od 270 kulturnih događaja.

Detaljan program, satnica i lokacije pozorišnih predstava u okviru projekta „EYE.net”, kao i drugi programi Evropske prestonice kulture  nalaze se na sajtu projekta novisad2022.rs.

Autor: NShronika.rs
Foto: Promo