Početna Kultura Onlajn konferencija povodom predstavljanja kulturno-obrazovne platforme eMuzej

Onlajn konferencija povodom predstavljanja kulturno-obrazovne platforme eMuzej

0

Jedna od osnovnih uloga muzeja je edukacija i širenje znanja. Svaki muzej ima neki oblik pedagoškog rada kroz koji kustosi rade sa decom osnovnog i srednjoškolskog uzrasta, pa i studentima. Saradnja između škola i muzeja postoji, ali se kroz platformu eMuzej ostvaruje direktna veza između nastavnog programa i muzejskih predmeta.

U petak, 2. aprila 2021, sa početkom u 10 časova, u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Muzeja Vojvodine biće održana onlajn konferencija povodom predstavljanja kulturno-obrazovne platforme eMuzej.

Na događaju će govoriti:
dr Dejan Masliković, rukovodilac grupe za inspekcijske poslove Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije
Mr Tijana Stanković Pešterac, direktor Muzeja Vojvodine
Mr Staša Arsenović Koprivica, kustos, saradnik na procesima digitalizacije, Muzej Vojvodine
Mr Lidija Milašinović, direktor Narodnog muzeja Kikinda
Milena Milošević Micić, muzejski savetnik, Zavičajni muzej Knjaževac
Jelena Radović, kustos etnolog – antropolog, Narodni muzej Leskovac
Lidija Ham Milovanović, viši kustos i šef Odeljenja za rad sa publikom i odnose sa javnošću, Narodni muzej Beograd.

Zbog epidemiološke situacije događaj se realizuje u onlajn formatu putem Zum platforme (ZOOM), zainteresovani gledaoci događaj mogu da isprate putem lajv-strima na Jutjub kanalu: https://www.youtube.com/watch?v=dppYIXAio1g

Platforma eMuzej predstavlja novi vid povezivanja škola i muzeja. U pitanju je besplatna elektronska platforma za učenje. Muzejske priče o predmetima usklađuju se sa nastavnim temama i jedinicama od 2. do 5. razreda osnovne škole i osmišljavaju od strane timova koje čine kustosi, kustosi-pedagozi, IT stručnjaci i učitelji. Platforma je namenjena kustosima, kustosima-pedagozima, muzejskim edukatorima i nastavnom kadru u školama, sa ciljem da se razvije u platformu koju bi nastavno osoblje koristilo u svakodnevnom radu sa učenicima. Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije će sprovesti obuke za rad na ovoj platformi za zaposlene u muzejima i galerijama.

Tokom konferencije biće predstavljena kulturno-obrazovna platforma eMuzej, govoriće se o pedagoškoj ulozi muzeja i iskustvima sa kreiranjem multimedijalnog sadržaja za platformu.