Početna Kultura Online konferencija “Venice Biennale 2022”

Online konferencija “Venice Biennale 2022”

0

Ministartvo kulture i informisanja Republike Srbije organizuje današnji događaj u želji da se dodatno obeleži dugogodišnje učešće naše zemlje na najstarijoj i najprestižnijoj izložbi savremene umetnosti u svetu Bijenalu u Veneciji koja se održava svake druge godine, na prostoru Đardina. Venecijansko bijenale je jedinstveno po tome što je njegov veliki deo organizovan kao predstavljanje nacionalnih selekcija pored centralne međunarodne izložbe u Izložbenoj palati i u prostoru Arsenala. Online konferencija počinje u 12.00 časova a svi zainteresovani moći će da je prate putem YouTube kanala Color Media Communications.

Venecijansko bijenale, jedan od najznačajnijih događaja u svetu savremene umetnosti, ove godine se nakon prošlogodišnje pauze zbog pandemije održava 59. put, a učestvuju 213 umetnika iz 80 zemalja. Slogan ovogodišnje izložbe Bijenala je “Mleko od snova”.

Srbiju je na 59. Venecijanskom bijenalu predstavljala izložba “Hod sa vodom” umetnika Vladimira Nikolića i kustoskinje Biljane Ćirić.

Izložbu “Hod sa vodom” u Paviljonu Srbije svečano je otvorila 21. aprila potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, koja je istakla značaj nacionalnog učešća na toj najstarijoj međunarodnoj manifestaciji u oblasti savremene umetnosti. Na otvaranju Paviljona Srbije govorila je i princeza Jelisaveta Karađorđević, koja je učestvovala na ceremoniji kao specijalni gost, a čiji je otac, knez Pavle Karađorđević, svojevremeno otvorio jugoslovenski paviljon u Veneciji – danas Paviljon Srbije. Srbija ima paviljon na Venecijanskom bijenalu od 1938. godine. Na otvaranju Paviljona Srbije govorila je i Marijana Kolarić, direktorka Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i komesarka Paviljona Srbije kao i Biljana Ćirić kustoskinja izložbe „Hod sa vodom“.

Izložba “Hod sa vodom” kao i celokupo 59. Bijenale u Veneciji biće otvorena do 27. novembra 2022. godine.

Kako je bilo na otvaranju Paviljona Srbije i kako izgleda izložba „Hod sa vodom“ možete pogledati putem linka: https://youtu.be/tF0aDGjWJd4, a nakon snimaka sa zvaničnog otvaranja Paviljona Srbije na Venecijanskom bijenalu možete pogledati i prezentaciju istoričarke umetnosti Jasne Jovanov na temu učešća umetnika sa južnoslovenskih prostora u periodu do drugog svetskog rata na Venecijanskom bijenalu.