Početna Kultura Operski pevači Jozić, Obradović i Tamaš dobitnici nagrade “Miroslav Čangalović”

Operski pevači Jozić, Obradović i Tamaš dobitnici nagrade “Miroslav Čangalović”

0

Mladi operski pevači Luka Jozić, Milan Obradović i Kiš Tamaš dobitnici su nagrade “Miroslav Čangalović” za 2021. godinu, saopštavaju iz Srpskog narodnog pozorišta.

Luka Jozić (rođen 1993. godine, u Novom Sadu), student Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Nikole Mijailovića, na odseku za solo pevanje.
Usavršavao se na brojnim majstorskim kursevima u Srbiji i inostranstvu (Metropoliten opera u Njujorku – Martin Lloyd; Elisabeth Rowe, Joan Dornemann, Matthew Polenzani, Fabio Armiliato, Sumi Jo; Državna opera u Beču – Marco Camastra). Pohađao je operski studio nacionalnog teatra u Bugarskoj, tumačeći ulogu u operi Don Đovani, kao stipendista (2019), posle toga dobija nagradu za izrazit nivo interpretacije; letnju školu za usavršavanje operskih umetnika „Ivai“, u Njujorku; letnju školu „ICAV“ u Montrealu, u Kanadi. Tokom studija pevao u operama: Seviljski berberin Narodnog pozorišta u Beogradu; u operi Karmen, pod pokroviteljstvom „Rossi festa“ i „Bell’Opere“ i druge. Pored solističkih uloga i koncertnih aktivnosti u najistaknutijim salama u Srbiji, ostvaruje se i u brojnim horskim ulogama: Opera Teatra Madlenijanum, Srpsko narodno pozorište i u produkciji Operosa Opera Festivala. Za vreme školovanja, ostvario je brojne nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima.

Milan Obradović (rođen 1997. godine u Pančevu). Posle završene muzičke škole u Pančevu, nastavio je muzičko obrazovanje 2012. godine na odseku sa solo pevanje u klasi profesorke Tatjane Stojiljković. Sada je student III godine Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Nikole Mijailovića, na odseku za solo pevanje. Dobitnik je niza značajnih nagrada: na takmičenju „Concursul International De Canto Voci De Primavera“ u Temišvaru: Prva nagrada 2014; prva nagrada i laureat 2015. i Druga nagrada 2016. godine; Prva nagrada na takmičenju „Vera Kovač Vitkai“ u Novom Sadu, 2017. godine; iste godine dobija i prvu nagradu na Republičkom takmičenju učenika muzičkih škola Srbije; 2018. dobija Drugu nagradu na takmičenju „Lazar Jovanović“ u Beogradu; 2019. je lauerat prvog stepena na takmičenju solo pevanja u sklopu „Festivala slovenske muzike“ u Moskvi. U junu 2019. debituje u operi Koštana, Petra Konjovića, posle čega su usledile uloge u operama Andre Šenije, Manon Lesko, Don Đovani, Tako čine sve i Čarobna frula.

Kiš Tamaš (rođen 1999. godine, u Kikindi), posle Srednje muzičke škole „Josif Marinković“ u Zrenjaninu, završio je i Srednju muzičku školu „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, vokalno-instrumentalni odsek, smer solo pevanje, u klasi profesorice Marte Balaž. Od 2018. godine je student Akademije umetnosti u Novom Sadu, Muzički departman, Katedra za muzikologiju i etnomuzikologiju. Učesnik je 7. Međunarodnog takmičenja solo pevača „Vera Kovač Vitkai“, u Novom Sadu, 2020. godine – muški laureat; 6. Međunarodnog takmičenja „Festival slovenske muzike“, u Beogradu, 2020. godine – Gran pri; 18. Smotre muzičkih talenata Srbije, u Beogradu 2020. godine – muški laureat; 25. Republičkog takmičenja kamerne muzike, duvača, klavira i solo pevača, u Beogradu, 2021. godine – Prva nagrada i 26. Međunarodnog takmičenja „Petar Konjović“ u Beogradu, 2021. godine – Druga nagrada.

Izvor: RTV
Foto: Srpsko narodno pozorište/ Srđan Doroški