Početna Kultura Operski program Srpskog narodnog pozorišta uživo i onlajn

Operski program Srpskog narodnog pozorišta uživo i onlajn

0

Opera Srpskog narodnog pozorišta napravila je prvi korak ka selidbi kompletnog repertoara onlajn. Naime, kreirana je posebna platforma preko koje će se prenositi koncerti koji se u tom momentu uživo izvode na sceni Jovan Đorđević, a nedavna ulaganja u tehniku Pozorišta, rekonstrukcija svetla i zvuka omogućiće i bolji užitak u programu.

– Da pojasnimo, mi ne govorimo o emitovanju ranije snimljenih predstava. Već o kompletnom novom i prilagođenom izvođenju. Sa početkom sezone bili smo spremni i na ovo. Кada se epidemiološka situacija u zemlji pogoršala, a spram odluka Republičkog i gradskog kriznog štaba, smanjili smo broj publike, testirali sve umetnike i uveli jasne smernice unutar naše umetničke jedinice. Sada smo pojednostavili program, ali nismo se zaustavili, kaže direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov.

Prvi takav koncert na repertoaru nosi naziv: Priče na zadatu temu: Кarmen i Faust, 19. novembra, u 19 časova. Na programu su kompozicije sa temom opera Fausta i Кarmen koje će izvoditi kamerni orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta uz našeg najpoznatijeg solistu na violini, Roberta Lakatoša, a sve pod dirigentskom palicom Aleksandra Кojića.

– Od velike je važnosti da umetnost živi u vreme kada su neizvesnost i strah od nepoznatog deo svakodnevice. Muzika je oduvek imala isceliteljsku moć i ulivala nadu u najtežim vremenima, a moje kolege muzičari su trenutno na vrlo teškom zadatku da, uprkos svim preprekama, nastave da prenose tu nadu svojim slušaocima i pričine im spokoj i zadovoljsto, makar i na sat vremena, koliko koncert traje. Veliko mi je zadovoljstvo što će koncert 19. novembra biti uživo prenošen kako bi što više ljudi moglo da uživa u čarima muzike u svojim domovima, objašnjava violinista Robert Lakatoš.

Platforma funkcioniše tako što je potrebno da se jednostavno registrujete na sajtu operasrpskonarodnopozoriste.studio20.rs kodom koji dobijate kada kupite kartu na biletarnici Srpskog narodnog pozorišta, bilo lično ili onlajn. Prilikom kupovine, umesto karte dobićete kod koji unosite pre početka gledanja koncerta. Jedan kod važi samo za jednu adresu. Iz Srpskog narodnog pozorišta napominju i da je 100 karata u prodaji za sam koncert u sali, a da se karte za online gledanje prodaju po promotivnim cenama.

– Nažalost, u ovom trenutku, ma koliko razbijali glavu, ovo se čini kao jedini način da ne stanemo. Ne mi, kao opera, već mi kao društvo. I velike operske kuće nalaze se u istom problemu. Program ćemo zato obogatiti, u pokušaju da nadomestimo ono što se gubi gledanjem kod kuće. Pre i posle koncerta razgovaraćemo sa umetnicima koji nastupaju, puštati filmove o procesu nastajanja programa, ali i publici koja nije u Sali dodatno dati mali uvid u pozorišni život iza kulisa. Mi imamo tu sreću da imamo vernu publiku i iz toga razloga mislim da će biti zadovoljni ovim, trenutnim rešenjem, zaključuje direktor opere Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Stankov.

Da podsetimo, Metropoliten opera prva je velika operska kuća u svetu koja je kompletno otkazala čitavu sezonu. U ovom trenutku stoje i operske kuće u Italiji, Britaniji, Francuskoj… Opera Srpskog narodnog pozorišta od početka pandemije proizvodila je nov program, bez emitovanja snimaka starih predstava, a u toj kući poručuju da će istim tempom i nastaviti, u nastojanju da kultura ne stane.

Izvor: NSU
Foto: SNP/V. Veličković