Početna Kultura Otvaranje druge postavke učenika Škole za dizajn “Bogdan Šuput“

Otvaranje druge postavke učenika Škole za dizajn “Bogdan Šuput“

Otvaranje druge postavke učenika Škole za dizajn “Bogdan Šuput“ održaće se u sredu, 8. maja u 13 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Izložba o Ljubici Sokić i Bogdanu Šuputu obuhvata i postavku radova učenika Škole za dizajn “Bogdan Šuput“ iz Novog Sada, inspisiranih pričom o dvoje umetnika i njihovim delima.

U prvoj postavci predstavili su se polaznici smerova likovni tehničar, dizajn grafike, dizajn ambalaže i dizajn enterijera. Prikazani su radovi u različitim grafičkim tehnikama (linorez, suva igla, kolografija), kao i crteži, ulja na platnu, mozaici, vitraži, reljefi u kartonu i gipsu, gipsane skulpture u punoj plastici i organske slike od svežeg cveća i lišća. Sama postavka osmišljena je u zajedničkom radu kustosa Spomen-zbirke sa učenicima i profesorima škole.

Druga postavka, koja će biti otvorena 8. maja, obuhvatiće radove naslikane uljem na kartonu, batik, vitraž, kao i digitalne kolaže i grafička rešenja za logo znak izložbe. Pored pomenutih, predstaviće se i smer dizajn tekstila.

Izložbom Priča o dvoje umetnika: Ljubica Sokić i Bogdan Šuput, autorke Marte Đarmati Spomen-zbirka Pavla Beljanskog obeležava 105 godina od rođenja dvoje stvaralaca, kao i desetogodišnjicu smrti Ljubice Sokić. Postavka je zamišljena kao omaž u čast dvoje umetnika koji su pripadali predratnoj generaciji srpskih slikara. Njihovo prijateljstvo trajalo je do Šuputove tragične smrti u Novosadskoj raciji 1942. godine. Poštujući neispunjenu želju Pavla Beljanskog da u svoju kolekciju uvrsti i Šuputove radove Ljubica Sokić je poklanjala Spomen-zbirci dela ovog umetnika koja danas predstavljaju dragoceno svedočanstvo njihovog prijateljstva. Postavka obuhvata 55 umetničkih dela i neke od ličnih premeta dvoje umetnika, prikazujući njihove životne i stvaralačke paralele.

Ulaz na otvaranje je slobodan.

Foto: SZPB/Promo