Početna Kultura Otvaranje izložbe “Slika kao Nulta forma” sutra u Fabrici

Otvaranje izložbe “Slika kao Nulta forma” sutra u Fabrici

0

slika kao nulta dorma

U klubu Fabrika Studentskog kulturnog centra Novi Sad, u ponedeljak 2. marta biće otvorena izložba Marije Savran “Slika kao Nulta forma”.

Otvaranje je zakazano za 20 časova.

Marija Sarvan je rođena 1993. godine u Užicu, gde je završia Srednju umetničku školu. Trenutno je studentkinja III godine slikarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Gorana Despotovskog.

Ovo joj je prva samostalna izložba.

Radovi iz ciklusa Nulta forma nastali 2014. godine i predstavljaju kutijaste objekte-slike sačinjene od tkanine. Ovi radovi iskazuju logičko preplitanje primarnih odnosa kroz horizontalnu i vertikalnu simetriju. Koncept rada je da odabrani materijal (tkanina) koja čini samu podlogu prerasta u osnovnu materiju slike. Struktura rada oslanja se na princip sinhronosti, kretanja iz centra ka periferiji i vraćanje u centar, koje je kao sistem dostupno nebrojenom variranju i reprodukciji.

Rad teži uspostavljanju jednog egzaktnog odnosa, kao geometrijsko numeričke osnove, paterna, koji se u repetativnom kontekstu isčitava na relaciji vizuelno-vizibilno, unutrašnje-spoljnje, sakriveno razotkriveno, kaže se u najavi.

Izvor: rtv.rs