Početna Kultura Otvaranje izložbe “Sve Pariz pa Pariz”

Otvaranje izložbe “Sve Pariz pa Pariz”

0

pariz

U četvrtak 27. avgusta sa početkom u 20 časova biće predstavljeno autorsko tumačenje izložbe posvećene Pavlu Beljanskom, koje će pod nazivom “Sve Pariz pa Pariz” i drugi gradovi, održati Jasmina Jakšić Subić i Marta Đarmati (Spomen-zbirka Pavla Beljanskog). Iste večeri, od 21 čas, koncert u okviru manifestacije Leto u vrtu galerija 2015. održaće novosadska grupa JeuNS (ulaz u vrt između galerija).

Među mnogobrojnim evropskim prestonicama u kojima je Pavle Beljanski boravio, Pariz je ostavio najviše uticaja, prvenstveno kad se sagledava njegova kolekcija i zastupljeni umetnici. Oduševljenje Parizom, u kome je bio još 1912. godine, gde je završio školovanje na Sorboni 1918. i konačno boravio kao član Komisije za reparaciju Kraljevine SHS, odnosno Kraljevine Jugoslavije, u periodu od 1928. do 1931. godine.

O značaju Pariza za Beljanskog svedoči i pismo majke Milane koja mu piše: „[…] Sada si u svom elementu, sve Pariz pa Pariz ispuni ti se hvala Bogu želja”. U okviru tumačenja izložbe Gospodin Pavle Beljanski (1892–1965) autorke će se kroz priču o gradovima koji su imali presudan uticaj na porodicu Beljanski, posebno osvrnuti na značaj Pariza u životu i kolekcionarskom radu Pavla Beljanskog.

Izložbom Gospodin Pavle Beljanski (1892–1965), autorki Jasmine Jakšić Subić i Marte Đarmati, Spomen-zbirka obeležava 50 godina od smrti velikog kolekcionara i diplomate. Uz prikazivanje do sada manje poznatih detalja iz biografije Pavla Beljanskog, novo čitanje i interpretaciju sačuvanih artefakata, postavka upotpunjuje saznanja o osnivaču jednog od najreprezentativnijih legata na prostorima bivše Jugoslavije.

Izložba će biti otvorena do 20. septembra 2015. godine

Afro-pop veče – koncert grupe JeuNS

Inspirisan muzikom afričkih i frankofonih umetnika (Doba Caracol, Lokua Kanza, Zap Mama, Angélique Kidjo…), osmočlani sastav JeuNS interpretira i stvara muziku punu pozitivne energije. Spomen-zbirka i grupa JeuNS priređuju muzički koncert uz mešavinu različitih stilova: afro-popa, latino i rege ritmova, kao i prepoznatljive vokale na francuskom jeziku.

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija Matice srpske četvrtu godinu sa uspehom realizuju manifestaciju Leto u vrtu galerija i u letnjim večerima, u prijatnom ambijentu, sugrađanima nude zanimljive sadržaje iz kulture. Svakog četvrtka, od kraja juna do početka septembra, u zajedničkom vrtu dva muzeja organizuju tematske večeri tokom kojih se uz zanimljiv i raznovrstan program posetioci upoznaju sa delima srpske nacionalne umetnosti, kao i sa kulturama različitih zemalja.

Ulaz na oba dešavanja je slobodan.

Autor: RTV
Foto: pavle-beljanskimuseum