Početna Kultura Otvaranje izložbe “Zapisi u vremenu”

Otvaranje izložbe “Zapisi u vremenu”

0

fotografije-radivoja-simonovica

Danas će u 19 časova, u Dunavskoj 35, biti otvorena izložba pod nazivom ” Zapisi u vremenu – Fotografije dr Radivoja Simonovića”. Autor izložbe je Bogdan Šekarić, viši kustos – etnolog.
U Etnološkom odeljenju čuva se više od 1.400 staklenih negativ – ploča, od kojih je, za potrebe ove izložbe, napravljen izbor koji ilustruje svu raznovrsnost etnoloških i kulturno – istorijskih motiva zabeleženih u Bačkoj, Baranji, Slavoniji, Sremu i Banatu. Obradu i pripremu fotografske građe uradio je akademski slikar i fotograf Branislav Marković, koji je ujedno i autor idejnog i likovnog rešenja izložbe.

Za potrebe realizacije ove izložbe korišćena je arhivska građa sakupljena u Rukopisnom odeljenju Matice srpske, Galeriji Matice srpske, Muzeju grada Novog Sada i Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

Dopunskim terenskim istraživanjima, sprovedenim u cilju muzeološke obrade Simonovićeve fotografske zbirke, obuhvaćena su naselja: Ledinci, Kamenica, Rakovac, Beočin, Čerević, Banoštor, Vrdnik, Irig, Rivica, Bešenovo, Bešenovački Prnjavor, Bukovački salaši, Bač i Gložan, kao i manastiri: Krušedol, Velika Remeta, Beočin, Novo Hopovo, Jazak, Bešenovo, i Rakovac. Istraživanja je svojom fotografskom- kamerom dokumetovao fotograf Ilija Ramić.

Jedan deo etnološke građe sakupljen tokom ovih istraživanja uporedo je dat sa Simonovićevim fotografijama, u cilju praćenja promena nastalih u materijalnoj i duhovnoj kulturi posle više od jednog veka. Svoje mesto na izložbi našla je i etnografska građa koju je tokom 1995. godine, u nekoliko krašovanskih naselja, sakupila dr Mirjana Maluckov.

Autor: RTV
Foto: muzejvojvodine.org.rs