Početna Kultura Otvaranje nedelje vizuelne umetnosti na Trgu galerija u Novom Sadu

Otvaranje nedelje vizuelne umetnosti na Trgu galerija u Novom Sadu

0

Nedelja vizuelne umetnosti Kaleidoskopa kulture biće otvorena na novosadskom Trgu galerija, mestu koje tradicionalno pripada vizuelnoj umetnosti i koje će u budućnosti biti pretvoreno u prostor za negovanje postojećih i stvaranje novih trajnih vrednosti. Od 24. do 26. septembra, prostor trga predstavljaće epicentar novosadske umetničke scene za sve uzraste. Na platou ispred muzeja biće predstavljen projekat SMIC, koji podstiče kritičko sagledavanje uloge tehnologije u nastajanju novih umetničkih praksi. Nesvakidašnja izložba udruženja SULUV, pod nazivom „Pomeraj u kodu”, bavi se istraživanjem minimalnih pokreta unutar koda digitalnog zapisa, a bazira se na polјu novomedijskih umetničkih praksi.

U Galeriji Matice srpske u petak, 24. septembra, biće otvorena izložba „Trajne vrednosti – zbirka umetničkih dela DDOR osiguranja” koja obuhvata 81 umetničko delo, stvaralaštvo 65 umetnika, od onih koji su prve profesionalne korake pravili u periodu između dva svetska rata, do umetnika koji su se formirali u toku poslednje decenije 20. veka i kojima pripadaju prve decenije novog veka. Nakon otvaranja, publiku na trgu očekuje nastup pod vedrim nebom sastava „Rebel Brass”, dok je naredni dan, subota, 25. septembar, rezervisan za koncerte klasične muzike za decu pijanistkinje Rite Kinke i flautistkinje Sonje Antunić, u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada. Istog dana biće održane različite kreativne aktivnosti i radionica za decu „Neka mašta luta Parkom skulptura”. Poslednji dan otvaranja nedelje vizuelne umetnosti na Trgu galerija, 26. septembra, rezervisan je za otvaranje Parka skulptura i događaj „Piknik sa skulpturama”, kao i za koncert sastava „Positano String Quartet”. Partner programa na Trgu galerija u nedelji vizuelne umetnosti je DDOR osiguranje.

Pored otvaranja na Trgu galerija, publika će cele nedelje, od 24. do 30. septembra, imati priliku da uživa u programima posvećenim vizuelnoj umetnosti, koji će biti realizovani širom Novog Sada. Spajajući bogato umetničko nasleđe i savremeno stvaralaštvo, posetioci će biti svedoci drugačijeg koncepta predstavljanja vizuelne umetnosti, kroz različite izložbe slika i fotografija, umetničke instalacije, radionice, dečje stvaralaštvo i filmske projekcije.

Već u subotu, 24. septembra, biće upriličena radionica „Radna sveska” u Kulturnoj stanici Eđšeg. U subotu 25. septembra u Fabrici će biti otvorena izložba „Homogeno u nehomogenom” umetnice Darije Dragojlović, koja je jedan od 30 projekata odabranih na konkursu Kaleidoskopa kulture, a publika će moći da je pogleda do 30. septembra.

Kulturna stanica Svilara će u ponedeljak, 27. septembra biti u znaku izložbe jednog od najeminentnijih srpskih slikara Vladimira Veličkovića, koja će biti organizovana povodom promocije njegove monografije „Vladimir Veličković”. Publika će do 11. oktobra imati priliku da pogleda njegove radove nastale u periodu od 1982. do 2000. godine. Na Novim mestima, na Detelinari i Novom naselju, odnosno uređenim malim, javnim površinama, u okviru projekta „Nova mesta” koji Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” realizuje u saradnji sa lokalnim zajednicama i Društvom arhitekata Novog Sada, 27. septembra, u Rumenačkoj ulici, biće predstavljena prostorna instalacija „Muzej budućnosti” Željka Grulovića, kao i film „Prašina” Filipa Markovinovića, koji će biti prikazan u ulici Partizanskih baza, na Novom naselju.

Premijeru filma nastalog u okviru projekta „Kizuna i multimedijalni koncert benda „Bruke publika će ispratiti u utorak, 28. septembra, u Kulturnoj stanici Eđšeg, dok je na istom mestu zakazana promocija knjige Vitomirke Trebovac „Dani punog meseca”.

Radionice „Savremeni izazovi i tradicionalna znanja konzervacije i restauracije”, koje vodi mlada umetnica Milica Sekulić, biće održane 29. septembra u Kulturnoj stanici Eđšeg. Kompletan program, satnice i lokacije možete pronaći na zvaničnom sajtu Kaleidoskopa kulture. U slučaju lošeg vremena, programi na otvorenom biće izmešteni na alternativne lokacije, a sve informacije o tome biće objavljene na sajtu i društvenim mrežama Kaleidoskopa kulture. Ulaz na sve programe je slobodan. 

Kaleidoskop kulture, kaocelogodišnji projekat kulture zajedništva i ove godine, kroz pet vrsta umetnosti spaja umetnike, ustanove kulture, nevladine organizacije, građane i posetioce da bi do 8. oktobra predstavio prostore i programe širom grada, promovišući jedinstvenu sliku raznolikosti Novog Sada.

Foto: NSEPK / V. Veličković