Početna Kultura Otvoren Međunarodni sajam knjiga u Novom Sadu

Otvoren Međunarodni sajam knjiga u Novom Sadu

0

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić otvorio je Međunarodni sajam knjiga i 23. Međunarodnu izložbu umetnosti “Art Ekspo” koji se održavaju od 7. do 12. marta na Novosadskom sajmu.

Veoma mi je drago što je Salon knjiga koji se godinama održavao u Novom Sadu prerastao u Sajam. Grad Novi Sad, kao i Novosadski sajam nastoji da se realizacijom projekta Novi Sad 2021 kontinuirano razvija, koristi svoje potencijale i kapacitete i da se svojim delovanjem i stalnim inovacijama dobro pozicionira u regionu i Evropi“, rekao je Dalibor Rožić.

On je dodao da povezivanje, sinergija i multidisciplinarnost jesu imperativ savremenog poimanja kulturne delatnosti, a da kao Evropska prestonica kulture “imamo još veću obavezu da podstičemo građane na aktivno učestvovanje u kulturnom životu i da im približimo i predstavimo umetnost, kulturu i knjigu u svoj raznolikosti”.

Prisutnima su se takođe obratili izvršni direktor za pravne i opšte poslove Novosadskog sajma Nikola Lovrić i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, koja je tom prilikom istakla da će Pokrajinski sekretarijat nastaviti da podržava ovu manifestaciju jer ona predstavlja kulturu Vojvodine.

Prilikom otvaranja manifestacije “Art Ekspo” uručena je i nagrada “Laza Kostić”, a na taj način zvanično su počeli i “Dani Laze Kostića”.

To priznanje dodeljeno je Slobodanu Vladušiću, za knjigu ”Književnost i komentari” objavljenu u izdanju ”Službenog glasnika Beograd”.

Pored glavne nagrade uručeno je i priznanje za izdavački poduhvat i to novosadskom ”Platoneumu”, za ediciju ”Kulturna baština u Srbiji”.

Specijalne nagrade pripale su Andrićevom institutu, Andrićgradu za celokupnu izdavačku delatnost, nagradu za objavljivanje dvotomnog dela ”Teorija komunikativnog delovanja” Jirgena Habermasa dobila je ”Akademska knjiga”, a nagrađen je i ”Službeni glasnik Beograd” za ”Istoriju beogradskih svetinja” Zorana M. Jovanovića.

Vule Ružić dobio je priznanje u novoustanovljenoj kategoriji za najbolju knjigu u oblasti književnosti za decu za ”Roman bez ormana”, koji je objavio ”Službeni glasnik Beograd”, a takođe novoustanovljeno priznanje Novosadskog sajma, za najbolje prozno ostvarenje koje spaja tradiciju i modernost, uručeno je Milošu Latinoviću za roman ”Četiri ludila” u izdanju ”Vulkana”.

Nakon dodele nagrada gosti Sajma obišli su štandove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Kulturnog centra Novog Sada, Službenog glasnika i štand Centra za likovnu i primenjenu umetnost “TERRA” iz Kikinde, gde je otvorena izložba “Savremena japanska skulptura”.

Prema rečima organizatora atraktivni novi segmenti i izlagači, programi u okviru “Dana Laze Kostića”, premijerna izdanja, brojne promocije, izložbe, festivali, popusti, osmomartovske akcije, poklon-igre i besplatan ulaz za posetioce, pozivnica su za dolazak na Sajam knjiga i Izložbu umetnosti koja će trajati do ponedeljka, 12. marta na Novosadskom sajmu.

Na ovogodišnjem Sajmu, Andrićev institut u Višegradu će predstaviti svoja izdanja i delatnost. Promocija knjiga “Poslednji let iz Dejtona”, Nebojše Vujovića i “Dragi moji”, Lidije Ćirić na programu je od 18 časova na bini u Hali “Master”.

U okviru Dana ruske kulture, biće prezentovano Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018. godine, koje se održava u Rusiji. Umetnički program koji su pripremili studenti Fakulteta muzičke umetnosti Beogradskog univerziteta umetnosti u klasi Ljudmile Gros Popović i Dejana Subotića, posetioci Sajma mogu pratiti od 12 časova.

Na štandu Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, od 12 časova predstaviće se Pozorišni muzej Vojvodine, od 13 časova Udruženje kompozitora Vojvodine organizuje promociju partitura dela domaćih autora.

Svečano otvaranje Sveslovenskih dana kulture je u 13 časova.

Tokom svih dana Sajma, Radio televizija Vojvodine svakodnevno će realizovati emisije sa Sajma, direktna uključenja u radijske i televizijske programe.

Radno vreme Sajma je od 10 do 19 časova, ulaz je besplatan.

Izvor: RTV

Foto: Grad Novi Sad